Ekologija

Obeležavamo Dan Dunava

Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (ICPDR) svake godine 29. juna obeležava Dana Dunava.
Svake godine, Dan Dunava okuplja oko 79 miliona ljudi u 14 podunavskih zemalja da učestvuju u zajedničkoj proslavi i događajima na otvorenom širom podunavskih zemalja. Ovogodišnje manifestacije održavaju se pod geslom #KeeptheDanubeBlue!
Osnovan 2004. godine, Dan Dunava bio je prilika da se obeleži godišnjica potpisivanja Konvencije o zaštiti reke Dunav 29. juna 1994. u Sofiji, Bugarska, i da se upoznaju Dunav i njegove pritoke, kao i njihova vitalna uloga u obezbeđivanju vode, hrane, struje, ali i lokacija za rekreaciju i život.
Tokom 20 godina, Dan Dunava je prerastao u najveći svetski međunarodni rečni festival, ujedinjujući obale reka događajima i aktivnostima od Švarcvalda do Crnog mora kako bi se proslavila kulturna raznolikost Dunava. Na međunarodnom nivou, događaje koordinira Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (ICPDR) iz Stalnog sekretarijata u Beču, Austrija. Zemlje članice i partneri ICPDR-a takođe organizuju događaje na nacionalnom nivou, koristeći svoje lokalno znanje uporedo sa međunarodnom saradnjom.
Izvršni sekretar ICPDR-a, Birgit Vogel, rekla je: „Svake godine na Dan Dunava, cilj nam je da inspirišemo pojedince i zajednice da preduzmu akcije za održivu budućnost. I ove godine vas sve pozivamo da nam pomognete da naš zajednički bazen učinimo čistijim, zdravijim i sigurnijim za sadašnje i buduće generacije. Evropa, uključujući i sliv reke Dunav, doživljava sve češće pojave suše i nizak vodostaj u rekama. Ove promene su rezultat promena u obrascima padavina, povećanog isparavanja zbog visokih temperatura i uticaja klimatskih promena. Udruživanjem snaga i stajanjem zajedno, možemo sačuvati netaknuto plavetnilo Dunava i preduzeti značajne akcije za ublažavanje efekata klimatskih promena. Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (ICPDR) aktivno radi na razumevanju i rešavanju prekograničnih potreba u vezi sa sušama i niskim vodostajima. Ujedinimo se u našoj posvećenosti da Dunav bude živ i otporan za sadašnje i buduće generacije.”
Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav je međunarodna organizacija koju čini 14 država koje sarađuju i Evropska unija. Od svog osnivanja 1998. godine, izrastao je u jedno od najvećih i najaktivnijih međunarodnih tijela u Evropi koje se bavi upravljanjem riječnim slivom. Njegove aktivnosti se odnose na reku Dunav i pritoke i resurse podzemnih voda čitavog sliva reke Dunav, uz dodatne bliske veze sa Crnim morem.
Za više informacija o Danu Dunava 2023. i događajima koji se održavaju širom sliva reke Dunav, posetite www.danubeday.org i www.icpdr.org .
https://unis.unvienna.org/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *