Ekologija

Obeležena „Nedelja smanjenja otpada“

Ministarstvo zaštite životne sredine nastaviće sa unapređivanjem zakonskih rešenja u oblasti upravljanja otpadom, prilagođavanju evropskim i svetskim standardima u ovoj oblasti, jačanju svesti javnosti radi menjanja navika građana, i drugim aktivnostima kako bi Srbija bila zdravija i čistija, najavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na manifestaciji povodom Nedelje smanjenja otpada. Ovu evropsku manifestaciju Ministarstvo je obeležilo u Novom Sadu, uz prisustvo brojnih zvanica – predstavnika državnih ustanova i institucija, akademske javnosti, nevladinih organizacija i medija.

„Znamo gde hoćemo da idemo i šta nam je činiti po najvažnijim pitanjima u zaštiti životne sredine i upravljanju otpadom, ali pravih rezultata će biti ukoliko obezbedimo neophodna sredstva, ukoliko bude obezbeđena projektno-tehnička dokumentacija za projekte u oblasti zaštite životne sredine. Ako to uradimo, otvorili smo vrata novim investicijama iz dostupnih evropskih fondova. Lokalne samouprave moraju stupiti u izradu prostorno-planske dokumentacije za upravljanje komunalnim čvrstim otpadom i preradu otpadnih voda, a Ministarstvo će im u tome pomoći“, istakao je Trivan. Odgovornim upravljanjem u sektoru otpada, ne samo da se obezbeđuje zdravija životna sredina, već se stvaraju preduslovi za razvoj baziran na racionalnom korištenju resursa koji će doprineti otvaranju novih radnih mesta i podsticati društveno i ekološki odgovorno poslovanje privrednih subjekata, rekao je. Ministar je takođe podsetio da je važno da zapamtimo da je efikasnom saradnjom svih nadležnih organa nedavno doneta prva pravosnažna presuda za slučaj nelegalnog skladištenja opasnog otpada, što nam pokazuje da društvo i nadležni organi više nisu imuni na zloupotrebe nesavesnih pojedinaca i zločine protiv naše životne sredine.

Ministar Trivan uručio je zahvalnice Udruženju reciklera Srbije, preduzeću „GREENTECH d.o.o“ iz Novog Sada, i socijalnom ekološkom preduzeću „EKOBAG“, za doprinos smanjenju otpada i zdravijoj životnoj sredini.

Nedelja smanjenja otpada je evropska inicijativa kojom se od 2009. godine svake poslednje nedelje u novembru organizuju akcije s ciljem jačanja politika i dubljeg razumevanja neophodnosti održivog tretiranja otpada, odnosno promene ponašanja građana u pravcu smanjenja otpada u životnoj sredini, njegove reciklaže, i ponovnog vraćanja u proizvodnju kao svojevrsnog resursa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *