Ekologija

Novi Sad pokrenuo projekat solarne javne rasvete – U planu osvetljavanje 100 lokacija

Grad Novi Sad počinje realizaciju projekta solarne javne rasvete, na lokacijama gde zvog udaljenosti niskonaponske mreže nije moguća izrada priključaka.
Uprava za građevinsko zemljište i investicije objavila je javni poziv za izradu tehničke dokumentacije javnog osvetljenja sa solarnim panelima.
U pitanju je projekat Obnovljiva solarna energija (Renewable Solar Energy – R-SOL-E), koji se realizuje u okviru prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske, kroz IPA program. Kako je ranije najavljeno, Novom Sadu je iz IPA odobreno oko 496.000 EUR, dok će iz vlastitog budžeta izdvojiti 76.000 EUR.
Tehničkom dokumentacijom treba izvršiti analizu lokacija – kako u samom Novom Sadu, tako i u prigradskim naseljima, kojima je potrebno javno osvetljenje, a zbog udaljenosti niskonaponske mreže nije moguća izrada priključka. Analizom treba obraditi autobuska stajališta, dečija igrališta, sportske terene i druge javne površine na kojima se u večernjim časovima okupljaju građani. Nakon završetka analize, potrebno je utvrditi opravdanost i prioritet izgradnje oko 100 stubova i svetiljki javnog osvetljenja, sa solarnim panelima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *