Ekologija

Norveška – Zapadni Balkan poslovna konferencija

Regionalna poslovna konferencija “Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu” koja je održana 17. novembra u Palati Srbija okupila je veliki broj učesnika iz Norveške i iz čitavog Zapadnog Balkana.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na konferenciji kao i predsednik Vlade Republike Albanije Edi Rama, predsednik Vlade Republike Severne Makedonije Dimitar Кovačevski, predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kao i predsedavajući Veću ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija. Norvešku Vladu je predstavljao gospodin Andreas B. Eriksen, zamenik ministra energetike i specijalni izaslanik premijera za pitanja energetike.
Nj.E. Jern Eugen Jelstad, ambasador Norveške u Srbiji je ovom prilikom poručio: “Verujem da je ova Konferencija o mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije koliko važna toliko i pravovremena.
Pozivanjem vodećih političkih i poslovnih predstavnika iz zemalja Zapadnog Balkana u Beograd, imamo mogućnost da razmenimo iskustva i diskutujemo o uzajamnim potrebama, a sve sa ciljem zelenijeg i efikasnijeg energetskog sektora. Savlađivanje našeg zajedničkog izazova – a to su klimatske promene, moguće je samo uz pomoć zajedničkih akcija – a vreme za delanje je došlo“.
Ambasador Jelstad je dodao: “Izuzetno mi je drago da vidim da su vodeće norveške kompanije koje se bave obnovljivim izvorima energije predstavile svoje tehnološke profile, relevantnost i svoje prednosti i učestvovali u razgovorima o tome kako zelena energija može da doprinese energetskoj sigurnosti čitavog regiona. Poduhvati potut ovog će takođe učiniti ovaj region više prijateljski nastrojenim prema životnoj sredini.
Povrh ovoga, nadam se da se svi slažemo oko činjenice da je saradnja u oblasti energetike najefikasniji vodič ka snažnijem, integrisanijem i kohezivnijem regionu, kao i da je ovakva saradnja najbolji instrument za izgradnju poverenja kroz zajednička energetska rešenja. Ovo je samo jedan i to ne malo važan razlog za održavanje ovakve konferencije”, zaključio je ambasador.
Osim visokih političkih predstavnika – premijera i brojnih ministara iz zemalja Zapadnog Balkana, u konferenciji je učestvovao i veliki broj predstavnika regulatornih agencija, javnih preduzeća, energetskih kompanija i predstavnika međunarodnih finansijskih institucija. Ovaj događaj bio je prilika da svi oni predstave svoje vizije iz oblasti energetike i da se upoznaju sa norveškim investitorima i potencijalnim patnerima.
Norveške kompanije koje su se predstavile na konferenciji su: Norwegian Energy Partners (NORWEP), Statkraft, Nord Pool (Nordic Power Exchange), Emergy, NTE, Greenstat, Tinfos, Rystad Energy, Ocean Sun, Kirkenes fondsforvaltning, Greenzone i Montel Group.
Konferencija je organizovana zajedničkim radom norveških ambasada u Sarajevu i Beogradu uz saradnju sa “Norveškom poslovnom alijansom” (NBA), “Norveška – BiH poslovnom asocijacijom” (NBBA) i uz pomoć Norveških energetskih partnera (NORWEP).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *