Ekologija

Budući inženjeri zaštite životne sredine na stručnoj praksi u Pokrajinskoj vladi

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg i dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Srđan Kolaković potpisali su Sporazum o realizaciji stručne prakse za studente Inženjerstva zaštite životne sredine.
Sporazumom je predviđeno da se studenti osnovnih i masterskih studija tokom stručne prakse u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, u radu sa mentorima, upoznaju sa aktivnostima i procedurama u oblasti zaštite životne sredine, i steknu dodatne kompetencije za budući samostalan rad.
Sekretar Erceg je rekao se u praksi pokazalo da studenti završnih godina i oni koji se odmah po okončanju studija uključe u sistem rada u javnoj upravi i sektorima koji se bave zaštitom životne sredine nemaju dovoljno saznanja o tome kako taj sistem funkcioniše.
„Zbog toga smo odlučili da u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka organizujemo ovu praksu kako bi studenti u instituciji stekli praktična znanja i direktan uvid u to kako sistem funkcioniše“, naveo je Erceg.
Resorni sekretar je dodao da će se studenti tokom stručne prakse u radu sa mentorima upoznati sa različitim procedurama koje se izvode u Sekretarijatu, kao što su izdavanje dozvola za upravljanje otpadom, izdavanje integrisanih dozvola, procedure za izradu studije procene uticaja na životnu sredinu, studije procene zatečenog stanja i druge procedure.
Erceg je zahvalio Fakultetu tehničkih nauka što je prepoznao ovu inicijativu, sa zajedničkim ciljem da se budući inženjeri zaštite životne sredine što bolje pripreme i osposobe za rešavanje konkretnih problema.
Dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Srđan Kolaković rekao je da taj fakultet na svojim osnovnim studijama školuje 27 struka iz inženjerske oblasti, među kojima su i inženjeri zaštite životne sredine.
„Naši studenti na fakultetu dobijaju fundamentalna znanja, i to na nivou onih koja se u svetu traže od inženjera. S druge strane, vrlo je bitno iskustvo iz prakse. Zbog toga samo zahvalni Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine što je našim studentima pružena mogućnost da steknu praktična iskustva koja će im omogućiti da se po završetku studija aktivno uključe u rad u oblasti koja je danas veoma aktuelna i u vrhu prioriteta u Evropi“, istakao je dekan Kolaković.
Direktor Departmana za inženjerstvo i zaštitu životne sredine i zaštitu na radu dr Dejan Ubavin kazao je da je zadovoljstvo kada se uspostavi saradnja sa relevantnim institucijama i partnerima, koja će studentima omogućiti sticanje dodatnih kompetencija i osposobiti ih za budući rad u struci.
„Za formiranje jednog savremenog inženjera potrebno je i razumevanje sistema u kojem će raditi posle završenih studija“, rekao je Ubavin i dodao da će saradnja sa Sekretarijatom studentima omogućiti da verifikuju svoje znanje, počnu da ga primenjuju i da pod mentorstvom stručnjaka steknu neophodnu sigurnost za samostalan rad.
Nakon potpisivanja sporazuma, resorni sekretar Erceg predstavio je budućim inženjerima aktivnosti i planove Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao i perspektive za rad i razvoj karijere u oblasti zaštite životne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *