Ekologija

WWF: Neuspešan COP27 pretvara fond za gubitke i štetu u ‘fond za smak sveta’

Konferencija UN o klimi COP27 napravila je korak u pozitivnom smeru kada je u pitanju fond za gubitke i štetu, ali zbog neuspeha svetskih lidera da dogovore ambicioznije mere za smanjenje emisija cilj ograničavanja globalnog zagrevanja na 1,5°C nam izmiče, sa katastrofalnim posledicama po svet.
Nepristajanjem na postupno ukidanje fosilnih goriva, lideri su propustili priliku da ubrzaju eliminaciju fosilnih goriva, što svet i dalje zadržava na kursu klimatske katastrofe. Bez brzih i značajnih smanjenja emisija obim gubitaka i štete je nemoguće ograničiti.
„Razočarani smo ovogodišnjim COP27, i odsustvom volje svetskih lidera da donesu radikalne odluke i isporuče opipljive rezultate. Vlade moraju da udvostruče svoje napore da smanje emisije i preduzmu neophodne transformativne akcije kako bi održale zagrevanje ispod 1,5°C. Iako je odluka o fondu za pomoć državama da se oporave od klimatskih katastrofa pozitivna, to nije dovoljno. Bitno je osigurati da sredstva najpre stignu do ugroženih zemalja, a zatim i da se koriste na pravedan način. Ovo može da bude prilika da bogate zemlje doprinesu smanjenju nejednakosti u svetu, pogotovo zato što će klimatska kriza doprineti još većem siromaštvu, iseljavanju i ekonomskoj i energetskoj krizi, od koje će najviše trpeti nerazvijene zemlje, kao i zemlje našeg regiona ”, rekla je izvršna direktorka WWF Adrije Nataša Kalauz.
Osim odluke o osnivanju fonda za gubitke i štetu, na COP27-u je prepoznata i važnost rešenja zasnovanih na prirodi. Priroda je apsorbovala 54% emisije ugljen-dioksida čovečanstva u poslednjih 10 godina, što ova rešenja čini važnom osnovom za ograničavanje globalnog zagrevanja. Međutim, u trenutku u kojem jurimo ka tački bez povratka, samo delovanje na prirodu biće uzaludno bez paralelnih akcija za brzo smanjenje emisija.
Uprkos nezadovoljavajućem ishodu, na Konferenciji su se glasno čule inspirativne poruke aktivista kao i starosedilačkih naroda, predstavnika civilnog društva i mladih ljudi, čiji je glas zapažen uprkos izazovnim uslovima. Klimatska kriza će neravnomerno uticati na različite ljude i mesta, pa će verovatno povećati nejednakosti i nepravde unutar i među nacijama. Sve klimatske akcije moraju ići ruku pod ruku sa poboljšanim ljudskim pravima i jednakošću.

O WWF-u
WWF je jedna od najvećih nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima
aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje
životne sredine i stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom, putem očuvanja
svetske biološke raznovrsnosti, održivog korišćenja prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i
preterane potrošnje. Više informacija na: www.wwfadria.org/sr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *