Ekološki promoteri grada - Subotica

Grad Subotica organizovao studijsku posetu za studente i profesore Rudarsko- geološkog fakulteta u Beogradu

Grad Subotica u saradnji sa JP „Palić Ludaš“, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i preduzećem „Regionalna deponija“ organizovao je studijsku posetu Regionalnom centru za upravljanje otpadom Subotičkog regiona i Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, za studente i profesore Rudarsko- geološkog fakulteta u Beogradu.

Uoči obilaska terena, oko 40 studenta treće i četvrte godine, studijskog programa Inženjerstvo i zaštita životne sredine su u Vizitorskom centru Ludaš, u Hajdukovu, prisustvovali predavanjima na teme: „Zaštita životne sredine u Subotici – prednosti, perspektive i izazovi“, „Prirodne vrednosti i zaštićena područja okoline Subotice“ i „Regionalni centar za upravljanje otpadom Subotičkog regiona“.

U okviru predavanja „Zaštita životne sredine u Subotici – prednosti, perspektive i izazovi“, koje je održao Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj u Gradskoj upravi Subotica, studenti su upoznati sa istorijatom zaštite i specifičnostima koje ovo područje ima kao i okolnostima koje su prethodile aktuelnim projektima zaštite životne sredine. Iz ovog predavanja moglo se čuti da Subotica danas ima jedno od najsavremenijih postrojenja za odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji, a do kraja godine imaće svakako i najmoderniji Centar za upravljanje otpadom koji Evropska unija finansira sa 20 miliona evra.

Veliku pažnju studenata Rudarsko-geološkog fakulteta izazvao je i projekat zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš koji finansira nemačka razvojna banka “KfW“ sa nepovratnih 6,5 miliona evra.

– Za svaku je pohvalu ulaganje u kapitalne projekte zaštite životne sredine u Subotici, upravo zbog toga što je danas teško obezbediti sredstva za ovu oblast. Mnogi još nisu svesni problema u oblasti zaštite životne sredine i ne shvataju da ih niko neće rešiti osim nas samih. Zato je Subotica dobar primer i za naše studente, jer im se danas pružila jedinstvena prilika da u okviru terenske nastave vide kako teče završna faza izgradnje i realizacije jednog kapitalnog projekta kao što je Regionalni centar za upravljanje otpadom. Studenti na ovakav način mogu mnogo toga da nauče, posebno kada su u pitanju deponije, koje sa stanovišta životne sredine zahtevaju specifične uslove izgradnje. Ovo će našim studentima biti od velike koristi, jer ko zna možda sutra neko od njih bude uključen u neki ovakav projekat – kaže profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, Aleksandar Cvijetić.

U okviru današnje studijske posete, studenti su osim posete Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda i Regionalnom centru za upravljanje otpadom Subotičkog regiona, gde su imali stručnu pratnju spremnu za odgovore na sva njihova pitanja, uživali u obilasku Vizitorskog centra na Ludaškom jezeru i u arhitektonskoj lepoti Gradske kuće u Subotici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *