Ekologija

Na međunarodni dan reka WWF objavio 360° river view video – Od sad „Evropski Amazon“ možete posetiti iz svog dnevnog boravka

 

 • U očuvanje Mure, Drave i Dunava ulaže se sve više evropskih sredstava

  BEOGRAD 14.03.2017. godine
  – Da biste doživeli izuzetne prirodne lepote reka Mure, Drave i Dunava od sada ih možete „posetiti“ sa svog kauča u dnevnom boravku ili iz kancelarije i odmoriti oči od poslovnih dokumenata. WWF je u saradnji s biologom i snimateljem Goranom Šafarekom snimio panoramski 360° video „Evropskog Amazona“, koji možete pogledati na Youtube kanalu WWF Adrije – https://www.youtube.com/watch?v=7o3PWvrQQXg, snimljen prošlog leta savremenom Samsungovom kamerom.

 • Budući UNESCO Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, tzv. „Evropski Amazon“ milion je hektara prostran rečni predeo i jedan je od najvećih slatkovodnih bisera Evrope. Prirodna oaza dužine 700 kilometara koja se proteže kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Mađarsku pruža dom brojnim zaštićenim vrstama među kojima su orao belorepan i crna roda, vidra i brojne vrste riba, ptica i biljaka. Rad WWF-a na zaštiti ovog jedinstvenog predela traju već četvrtinu veka. UNESCO je već uključio područja u Mađarskoj i Hrvatskoj na listu rezervata biosfere, a susedne su zemlje u procesu nominacije za UNESCO rezervat biosfere. Kada ga proglase, biće to velika pobeda za ljude i prirodu ovog područja.

  Kako bi se što bolje pripremili za budući rezervat biosfere, državne institucije u pet država, zaštićena područja i nevladin sektor, sprovode nekoliko EU projekata. Zdravi i dinamični rečni ekosistemi omogućujavaju brojne dobrobiti za lokalno stanovništvo i stvaraju mogućnosti za održivi razvoj. Kako bi se održivo upravljalo budućim rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav pokrenut je projekt „coop MDD“ kroz koji će se 11 zaštićenih područja u pet država povezati i uskladiti prakse upravljanja te tako osigurati povezanost rečnih ekosistema duž celog UNESCO rezervata biosfere.

  „Povezanost rečnih ekosistema od posebnog je značaja za sve vrste biljaka i životinja koje naseljavaju „Evropski Amazon“. Kroz projekt „coop MDD“ ćemo uspostaviti i mrežu Rečnih škola u svim državama kako bi javnost i učenici mogli da saznaju puno više o živom svetu reka i njihovom značaju za ljude“, izjavila je Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji.

  Mura, Drava i Dunav su prekogranične reke i prolaze kroz više različitih zemalja, povezujući Alpe i Crno more. One donose život, prenose hranjive materije, daju vodu za piće i omogućuju poljoprivredu i ribolov, a dobar su temelj za razvoj održivog turizma usaglašenog s očuvanom prirodom. Reke povezuju i ljude koji uz njih žive, ne mareći za granice. Jedino uspešna prekogranična saradnja će nam omogućiti da očuvamo izuzetne prirodne vrednosti i dobrobiti koje ona pruža lokalnom stanovništvu.

  River View video je dostupan na:
  https://www.youtube.com/watch?v=7o3PWvrQQXg

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *