Hronika

Na beogradskoj Kalenić pijaci pronađeno jato krivolovljenih divljih ptica

Aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) u nedelju 19. februara uz podršku policajaca iz stanice na Vračaru na Kalenić pijaci sprečili su nelegalnu prodaju 29 jedinki strogo zaštićenih ptica. Članovi Tima za borbu protiv krivolova iz DZPPS obišli su golubarsku berzu i tamo zatekli dve osobe koje su donele u prirodi uhvaćene zakonom zaštićene divlje ptice. Nakon pregleda torbi, prtljažnika automobila i kaveza pronađeno je ukupno 29 jedinki ptica pevačica i to: 12 češljugara (Carduelis carduelis), 13 čižaka (Carduelis spinus), 3 zelentarke (Carduelis chloris) i 1 obični kos (Turdus merula). Jedan čižak pronađen je mrtav u kavezu, a stradao je usled stresa kojem je dugotrajno bio izložen.

Članovima Tima za borbu protiv krivolova DZPPS jedan od počinilaca poznat je od ranije. Naime, P. B. već je privođen i pravosnažno osuđen na novčanu kaznu zbog posedovanja zaštićenih ptica na berzi u Pančevu u oktobru 2014.Protiv počinilaca ovog zlodela nadležni javni tužilac podneo je odgovarajuće krivične prijave. Ptice će biti zbrinute u prihvatilištu za divlje životinje Zoološkog vrta na Paliću, a nakon oporavka biće vraćene u prirodu.

  • Divlje ptice pevačice, posebno one lepih boja i prijatne pesme, u prirodi su na meti krivolovaca koji ih hvataju koristeći mreže, klopke i lepak. Neretko mnoge od njih stradaju tokom izlovljavanja, a preživele postaju sužnji u tesnim kavezima. Na hiljade strogo zaštićenih divljih ptica tokom cele godine bude protivzakonito ponuđeno na prodaju na pijacama, izložbama i berzama životinja širom Srbije i u inostranstvu.

    Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pohvaljuje odlučnu akciju policajaca sa Vračara i javnog tužilaštva u suzbijanju zločina nad zaštićenim pticama.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *