Ekologija

Ministar Goran Trivan na Konferenciji „Uticaj životne sredine na zdravlje ljudi“

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvovao je danas na Konferenciji „Uticaj životne sredine na zdravlje ljudi“, koju je sa Ministarstvom zaštite životne sredine organizovao Pravni fakultet Univerziteta Union.

Govoreći o ovoj temi, ministar Trivan je istakao da bi stanje životne sredine u Srbiji moralo biti bolje, i ukazao na neke od aspekata na kojima je Ministarstvo angažovano kako bi, posle niza godina, učinilo pomak na ovom polju, i Srbija uhvatila korak sa svetom. Pored organizacije, mnogo je urađeno i na polju zakonodavstva, ali će Ministarstvo zauzeti praktični kurs, i preduzimati konkretne inicijative i akcije, kao što je pošumljavanje, najavio je on. „Imamo inicijative škola, udruženja građana, pojedinaca, da se uključe u akcije pošumljavanja, i od nas u tome traže podršku i pomoć. Spremni smo da se odazovemo njihovom pozivu, da pokrenemo takve akcije, ali nam zato nedostaje podrška i novac“, rekao je ministar.
„Mi ćemo u zaštitu životne sredine morati da uložimo 15 milijardi evra. Od toga 5 milijardi evra samo u otpadne vode, a ostalo u remedijaciju zemljišta, rešavanje pitanja komunalnog otpada, pošumljavanje, zaštitu biodiverziteta… Kroz zelene takse i naknade u budžet se slije 10 milijardi dinara, a budžet našeg ministarstva je 5 milijardi dinara“ rekao je ministar i zaključio da je to nedopustivo malo.

Izražavajući zadovoljstvo zbog angažovanja Pravnog fakulteta Univerziteta Union da pokrene raspravu o ovoj temi, ukazao je da su u zaštiti životne sredine potrebni pravnici, jer je pravni aspekt nezaobilazan kada je reč o unapređenju stanja životne sredine. Ministarstvo će putem konkursa angažovati pravnike – pripravnike, koji će raditi u legislativi najavio je. „Međutim, nije naš zadatak samo da uređujemo propise, nego i da životnu sredinu dovodimo u red. Upozoravaju podaci koji broj bolesnih i umrlih dovode u vezu sa kvalitetom vazduha. Tu svako mora dati svoj doprinos, moramo promeniti način razmišljanja. Na primer, veliki je broj javnih ustanova koje se greju na mazut, a mogle bi da se priključe na daljinsko grejanje, i tako doprinesu boljem kvalitetu vazduha“.
„Državni aparat mi veruje kada se bavim ovom temom, ali moj utisak je da me ne razumeju. Nije dovoljno da mi veruju, neophodno je da me donosioci odluka razumeju i trudiću se zato da putem javnog mnjenja približim javnosti ovo pitanje, da mogu da shvate koliko je važno – od toga da očistimo Srbiju, do toga da unapredimo zdravlje građana“, zaključio je ministar Goran Trivan.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Union prof. dr Nebojša Šarkić otvorio je rad Konferencije, a u raspravi u kojoj je ukazano na značaj zaštite životne sredine po zdravlje ljudi sa više različitih aspekata, učestvovali su profesori i stručnjaci iz ove oblasti prof. dr Ivica Radović, dr Elizabet Paunović, prof. dr Radmilo Pešić i drugi. U izlaganjima na Konferenciji izneti su brojni argumenti da se više ulaže i radi na zaštiti životne sredine, koja neposredno utiče na zdravlje i kvalitet života građana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *