Ekologija

Međunarodno priznanje Specijalnom rezervatu prirode ZASAVICA

U skladu sa rezolucijom Saveta Evrope CM/Rec 2017 – 2018 i odlukom Međunarodnog žirija, Izvršna direktorka za Evropsku Konvenciju o predelu ( Maguelonne DEJEANT-PONS ), izvestila je Ministarstvo za zaštitu životne sredine, preko diplomatske Misije RS u Strazburu, da je projekat Pokreta Gorana Sremske Mitrovice : Zaštita i upravljanje Specijalnog rezervata prirode Zasavica, kao model za održivi ruralni razvoj prepoznat kao jedan od projekata koji su dobili priznanje Saveta Ministara 2016 – 2018.

Projekat podržava osnovne principe Saveta Evrope – da je moguće promovisati teritorijalnu dimenziju ljudskih prava i demokratiju, kroz zaštitu i očuvanje predela. Takođe predstavlja primer da se dugoročno planiranje sprovodi sa ciljem kvalitetne promocije ramsarskog područja, koje povezuje i elemente kulture. Ono što je Savet ministara prepoznao kao posebnu vrednost projekta, je evidentna svest lokalnog stanovništva o značaju i perspektivi kvaliteta predela u kome žive i sopstvena spremnost da kroz različite aktivnosti: poljoprivredne, turističke, kulturološke i adekvatno upravljanje, budu primer dobre, primenjive i održive prakse.

Međunarodni žiri koji je ocenjivao projektne aplikacije dostavljene od strane zemalja potpisnica Evropske Konvencije o predelu, odlučio je da glavna nagrada bude dodeljena Latviji za projekat : ”Restauracija Daugavpils tvrđave u cilju zaštite kulturnog i istorijskog objekta”. Specijalna priznanja dodeljena su: Belgiji, Siciliji / Italiji, Norveškoj i Slovačkoj, dok su Posebna priznanja za istaknute vrednosti projekata dodeljene: Andori, Republici Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Finskoj, Srbiji i Španiji, smatrajući da ovi projekti moraju postati dostupni široj javnosti, jer njihovi primeri mogu poslužiti kao odlična praksa drugim zemljama.

Forum za dodelu Nacionalnih nagrada Saveta Evrope 2017 – 2018, biće organizovan u prvoj polovini juna 2018. godine, kada će predstavnici Srbije koji su dali doprinos uzeti učešće na zvaničnoj ceremoniji dodele nagrada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *