Ostalo

Cilj nam je ulaganje u štedljivu i kvalitetniju rasvetu svih javnih ustanova

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić uručio je danas predstavnicima 18 javnih ustanova sa teritorije AP Vojvodine, ugovore u vrednosti od 57,5 miliona dinara, namenjenih za realizaciju projekata štedljive rasvete.

Bespovratna sredstva na ovom konkursu u 2018. godini dobilo je devet osnovnih škola : u Temerinu, Novom Bečeju, Adi, Beočinu, Kuli, Subotici, Kaću, Gložanu i Silbašu, predškolska ustanova u Beočinu, domovi zdravlja u Beočinu i Titelu, gerontolški centar u Subotici i dom za stare u Molu. Pravo na ova sredstva su ostvarili i Poljoprivredni fakultet i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, te Visoka poslovna škola strukovnih studija u Novom Sadu, kao i Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Prema rečima Nenada Grbića, mera energetske efikasnosti, koju Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj sprovodi svake godine, značajna je, pre svega, jer se rasterećuju budžeti lokalnih samouprava i javnih ustanova, pa se preostala sredstva mogu preusmeriti za realizaciju drugih, prioritetnih aktivnosti.

„ Imajući u vidu značaj i uštede u sferi energetske efikasnosti, mi smo povećali dodelu sredstava za ovu namenu, i umesto prošlogodišnjih 55 miliona dinara, u 2018. smo izdvojili dva i po miliona više. Trudićemo se da i ubuduće ovaj program više osnažimo“, naglasio je Grbić i dodao da će realizacijom današnjih ugovora, ostvarena ušteda za električnu energiju iznositi oko 7,5 miliona dinara na godišnjem nivou. Kako je naglasio, određeni efekti ostvariće se i u pogledu smanjenja emisije štetnih gasova za oko 59 odsto.

Grbić je ukazao da u našoj pokrajini svega tri odsto javnih ustanova ima led rasvetu. Takođe, na svakih sto javnih ustanova, tek tri raspolaže automatskim systemom upravljanja rasvetom. Zato, kako je resorni sekretar naveo, ima još mnogo prostora za uštedu i istovremeno uvođenje kvalitetnije rasvete.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *