Ekologija, Kompanije

Kompanija Carlsberg Srbija predstavila novu kotlarnicu na biomasu

Pivara u Čelarevu prva je pivara u Carlsberg svetu koja je uvela novu tehnologiju

Kompanija Carlsberg Srbija predstavila je novu kotlarnicu na biomasu, investiciju vrednu milion evra. Pored toga što je inovacija na tržištu Srbije, nova kotlarnica predstavlja i iskorak u celokupnom poslovanju Carlsberg Grupacije. Naime, upravo je pivara u Čelarevu dobila priliku da bude prva Carlsberg pivara u svetu koja će implementacijom ove tehnologije doprineti unapređenju sopstvene energetske efikasnosti i smanjenju efekta proizvodnje na životnu sredinu.

Uvođenjem ove tehnologije, uz već postojeći biogasni kotao, pivara u Čelarevu je više nego udvostručila korišćenje obnovljivih izvora energije u procesu proizvodnje, te njihov udeo sada iznosi visokih 40 posto. Biomasa koju nova kotlarnica koristi kao gorivo je organska materija biljnog porekla, odnosno, drvena sečka koja se dobija kupovinom i mlevenjem otpadnih paleta iz same pivare. Kao obnovljivi izvor energije, biomasa je CO2 neutralna, što znači da sagorevanjem emituje tačno onoliko ugljen-dioksida koliko biljka veže procesom fotosinteze u toku rasta. Svi produkti sagorevanja kotlarnice, a to su pepeo i dimni gasovi, u skladu su sa zakonskim regulativama Republike Srbije i Evropske Unije, što znači da nemaju štetan uticaj na životnu sredinu.

Carlsberg Srbija je u opštini Bačka Palanka uvek bila mnogo više od privrednog subjekta, a jedan od pravaca našeg delovanja u lokalnoj zajednici je i zaštita životne sredine putem investicija koje doprinose povećanju energetske efikasnosti pivare i unapređenju naših postrojenja u skladu sa najsavremenijim ekološkim standardima. Primeri toga su CO2 stanica, pogon za prečišćenje otpadnih voda, a sada i nova kotlarnica na biomasu – izjavio je na predstavljanju generalni direktor Carlsberg Srbije, Vladimir Vava.

Nova kotlarnica na biomasu još je jedna investicija kojom kompanija Carlsberg jasno nastavlja da pokazuje svoje strateško opredeljenje da brojnim investicijama u Srbiji i stabilnim poslovanjem ostvari dugoročne planove i uspešne rezultate na srpskom tržištu. Do sada je u Srbiji uloženo ukupno 224 miliona evra, od čega je samo u 2017. godini investirano 4,5 miliona, a za tekuću godinu planirano je da se izdvoje sredstva u vrednosti od 6,5 miliona evra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *