Ekologija

Ko, kada i koliko plaća upotrebu prirodnih resursa?

Počela rasprava o Nacrtu zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara

Javna rasprava o Nacrtu zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara je počela i trajaće do 28. februara ove godine.
Cilj budućih pravila je da se jednim zakonom definiše ko, zašto, kada, i koliko plaća korišćenje prirodnih resursa Srbije.
U Nacrtu zakona, objavljenom na sajtu Ministarstva finansija, definisana su pravila za eksploataciju svih vrsta uglja, škriljaca, soli, prirodnih mineralnih voda i ostalih prirodnih resursa u Srbiji, kao i visina naknade za njihovu eksploataciju.
Kako je, između ostalog, predloženo u Nacrtu zakona, kompanije zainteresovane za vađenje uglja i škriljaca na teritoriji Srbije, moraće da izdvoje 3% sopstvenog novca iz prihoda kompanije.
Za naftu, gas i ostale prirodne gasove, kompanije će iz džepa morati da plate državi 7% svog prihoda, dok će se za “gaziranu vodu” izdvajati 3% prihoda firme.
Nacrt zakona predviđa takođe, da za svaki proizvedeni litar mineralne i prirodne vode koju proizvođači “vade iz zemlje” radi flaširanja, plate 1,21 dinar, dok oni koji vodu koriste u proizvodnji alkoholnih i bezalkoholnih pića treba da izdvoje 0,56 dinara po litru vode u tom proizvodu.
Prezentacija i rasprava o Nacrtu zakona, stoji na sajtu Ministarstva finansija, održaće se u okviru dva okrugla stola u periodu od 1. do 20. februara ove godine, a raspored okruglih stolova biće, poručuju iz Ministarstva, objavljen na njihovoj internet stranici.
Nacrt zakona sačinjen je u okviru rada Radne grupe u čijem sastavu su pored predstavnika Ministarstva finansija bili i predstavnici Ministarstava rudarstva i energetike, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva kulture i informisanja, kao i predstavnici Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, predstavnik fakulteta, NALED-a i USAID-a.
Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara možete pogledati u nastavku.
Izvor: e-kapija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *