Ekologija

Ključno ravnopravno učešće žena u donošenju odluka, zaključak Prve nacionalne konferencije „Zaštita životne sredine i žene u Srbiji“

Beograd, 3. mart 2017.
– Prva nacionalna konferencija „Zaštita životne sredine i žene u Srbiji“, čiji je cilj da podigne svest javnosti o bezbednosti, uticaju na zdravlje i značaju rodne ravnopravnosti u svim segmentima životne sredine, održana je danas u oganizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Regionalnog centra za životnu sredinu (REC) i ambasade Kraljevine Švedske.

Konferenciju je otvorila Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, istakavši važnost rodne ravnopravnosti u životnoj sredini i jačanja uslova za žensko preduzetništvo u zelenoj ekonomiji.

„Žene imaju veoma važnu ulogu u održivom razvoju, te je potrebno promovisati rad i učešće žena u svim oblastima zaštite životne sredine i održivog razvoja. Dostizanje rodne ravnopravnosti upravo je jedan od najboljih načina za unapređenje životne sredine i održivog razvoja. Ovom konferencijom počinjemo niz aktivnosti u cilju podizanja svesti javnosti o značaju bezbednosti u životnoj sredini, o uticaju životne sredine na zdravlje i značaju zelene ekonomije i podsticanju ženskog preduzetništva“, navela je Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, ukazala je da je veza između životne sredine, održivog razvoja i rodne ravnopravnosti važna u cilju sveukupnog razvoja društva.

„Za ravnopravno učešće žena u procesima zaštite životne sredine i održivog razvoja, od ključnog značaja je da se obezbedi njihovo ravnopravno učešće u procesu donošenja odluka i dokumenata, kao i prisustvo na mestima upravljanja. Pored našeg zakonodavnog okvira koji jasno podržava politiku rodne ravnopravnosti i prava na zdravu životnu sredinu, naš cilj je i članstvo u Evropskoj uniji, i ukoliko brže, i u potpunosti usvojimo ove standarde ne samo da će nam put u Evropu biti brži i lakši, već ćemo i svi mi uživati pravedniji, zdraviji i kvalitetniji život“, istakla je Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije.

Zoran Đorćević, ministar odbrane, podsetio je da je Srbija usvojila novi Nacionalni akcioni plan za primenu rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN – žene, mir i bezbednost, koji će se sprovoditi do 2020. godine.

„Usvajanjem novog Nacionanlnog plana, Srbija se svrstala u red država koje uvažavaju značaj ravnopravnog učestvovanja muškaraca i ćena u prevenciji i rešavanju konflikata i promovisanju kulture održivog mira, u cilju dostizanja rodne ravnopravnosti“, istakao je Zoran Đorđević, ministar odbrane.

Na konferenciji su govorili i Kristin Moro, ambasadorka Francuske, Jan Lundin, ambasador Švedske, kao i brojni predstavnici vladinog i nevladinog sektora i medija.

Učesnice konferencije su bile i brojne uspešne žene koje se bave različitim segmentima životne sredine i srodnim temama, kao što su: zdravlje, bezbednost, rodna ravnopravnost i civilno društvo, vanredne situacije, mediji i zelena ekonomija. One su govorile o svojim profesionalnim iskustvima, a predstavljene su i najuspešnije preduzetničke inicijative u zelenoj ekonomiji, u cilju daljeg unapređenja uslova za lični i profesionalni razvoj žena i realizaciju novih preduzetničkih inicijativa u oblasti životne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *