Hronika

Predsedniku lovaca presele divlje guske!

– kazna za držanje zaštićenih ptica 80.000 dinara –

Novi Sad, 24.05.2018. – Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) saopštilo je danas da je Osnovno javno tužilaštvo iz Sombora naložilo predsedniku Lovačkog društva iz Svilojeva Alfredu Horvatu da uplati 80.000 dinara u humanitarne svrhe zbog krivičnog dela ubijanje i zlostavljanje životinja. Osumnjičeni je terećen da je u svom domaćinstvu nezakonito držao u zatočeništvu tri jedinke strogo zaštićenih divljih gusaka (Anser anser).

Pomenuto javno tužilaštvo u ovom slučaju primenilo je institut odlaganja krivičnog gonjenja za krivično delo za koje je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju od 6 meseci do 3 godine.

Postupajući po prijavi DZPPS, pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine, ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i policijski službenici 13.03.2018. pored tri žive jedinke divlje guske u kući osumnjičenog pronašli su i 11 prepariranih strogo zaštićenih i zaštićenih životinja među kojima su divlja mačka, vidra, dve jedinke lasice, slepi miš, divlja guska, kobac, šumska šljuka, kukavica, zeba i drozd borovnjak.

Žive jedinke divljih gusaka imale su potkresano perje na desnom krilu radi onemogućivanja letenja, pa su predate Prihvatilištu za divlje životinje Zoološkog vrta „Palić“ na oporavak. Odlukom tužilaštva iz Sombora prepariranje jedinke divljih životinja oduzete su i nalaze se u depou Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu.

Prema rečima Slobodana Kneževića iz DZPPS stradanja lovostajem zaštićenih, zaštićenih i strogo zaštićenih divljih ptica učestala su i retko se kažnjavaju. „Naše Društvo revnosno pronalazi i prijavljuje sve slučajeve kršenja zakona, a u našoj bazi trenutno nalaze se podaci za više od 2.600 slučajeva nezakonitog ubijanja, trovanja, hvatanja, držanja i trgovine divljim pticama u Srbiji, za period od 2000. godine do danas. Pozdravljamo svako kažnjavanje onih koji uništavaju prirodu Srbije i apelujemo na pravosuđe da bude rigoroznije kod donošenja presuda“.

Divlja guska je strogo zaštićena vrsta koja se u Srbiji gnezdi samo u Bačkoj i Banatu. Glavna gnezdilišna staništa su joj velike močvare, ritovi i i ribnjaci, a populacija broji do 250 parova i u porastu je. Tokom zime hiljade divljih gusaka dolaze na zimovanje u naše predele iz središnje i severne Evrope. Iako nije lovna vrsta često je na nišanu
krivolovaca, posebno na ribnjacima i delu Dunava poznatijem kao „Labudovo okno“.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *