Ekologija

Izložba PZZP u prirodonaučnom muzeju Makedonije u Skoplju

U petak 18. maja 2018. godine, povodom Međunarodnog dana muzeja, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je otvorio dve prirodnjačke izložbe u Prirodonaučnom muzeju Makedonije u Skoplju. U pitanju su izložbe fotografija pod nazivom: „Stene – skrivene boje i oblici” autora Darka Timotića, dipl. geologa za paleontologiju iz PZZP i izložba fosila „Rađanje Fruške gore” autora dr Ivana Dulića, geologa – paleontologa iz NISa.

Na otvaranju izložbe, dr Metodije Velevski – direktor Prirodonaučnog muzeja Makedonije istakao je svoje veliko zadovoljstvo što je obnovljena saradnja između muzeja i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, dve veoma bitne i srodne prirodnjačke institucije. Naveo je da je ovo uzvratna izložba jer se Prirodnonaučni muzej iz Skoplja predstavio u Novom Sadu u 2017.godini sa takođe dve izložbe: „Priroda Makedonije na poštanskim markama” i „Živi fosili Ohridskog jezera”. „Priroda je ta koja nas spaja i neka ovo bude samo početak naše plodne saradnje,” istakao je Velevski. Posetiocima se potom obratila direktorica Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode dr Biljana Panjković i istakla da Zavod neguje uspešnu saradnju sa muzejom u Skoplju već decenijama i da je ovo samo nastavak saradnje. Pozdravila je predstavnike Ambasade Srbije u Makedoniji, sve goste i zaposlene u Muzeju u Skoplju. Istakla je da Zavod ima dugu tradiciju u organizovanju edukativnih sadržaja, izložbi i promocija i da godišnje ima veliku posetu dece i studenata, preko 35000 posetilaca.

Na samoj postavci prisutnima su se obratili i autori izložbi. Darko Timotić je naveo da je izabrao najinteresantnije primerke stena i minerala koje je stavio ispred objektiva fotoaparata, kako bi nam prikazao lepotu koja je skrivena od oka običnog posmatrača. Odabrane fotografije pobuđuju maštu i teraju na razmišlјanje o nastanku stena i minerala. Na fotografijama su pokazani primerci stena, mineral i dragog kamena iz celog sveta sa posebnim akcentom na primerke sa lokaliteta u Srbiji. Jedan od najpoznatijih lokaliteta je „Kozije brdo” koji se nalazi u granicama NP „Fruška gora”. Ovom izložbom se publici prikazuje geodiverzitet sa umetničke tačke gledišta. Izložba povećava zainteresovanost pojedinaca, kao i šire zajednice, za upoznavanje sa mineralima, stenama i fosilima, što doprinosi većem interesu za pojave u prirodi i njihovo očuvanje.

Dr Ivan Dulić je makedonskoj publici predstavio preko 230 fosilnih rodova i vrsta, fosilnih ostataka marinske i slatkovodne faune (školјke, puževi, korali, brahiopode i ježevi gornje krede i neogena), kopnene vegetacije oligocena i donjeg miocena kao i ostatke pliocenskih sisara. Pored fosilnog materijala prikazani su i preseci magmatskih, metamorfnih i sedimentnih stena, koje govore o geološkoj građi Fruške gore.

Izložba će biti otvorena do 10.septembra 2018.godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *