Ekologija

Izložba „Priroda budućnosti”

Centar za promociju nauke (CRP), u saradnji sa Filozofskim fakultetom i Akademijom umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i organizacijom „Zeleni Sad” realizuje projekat „EkOtisak” čiji je cilj menjanje navika i svesti građana i uspostavljanju novih kulturnih obrazaca i klimatsko svesnih oblika ponašanja. Od septembra prošle godine u okviru projekta „EkOtisak” organizovane su multidisciplinarne edukativne radionice u cilju razmene znanja na temu ugljeničnog otiska u kontekstu klimatskih promena, a kao završnica projekta, tokom jula i avgusta, u okviru manifestacije art+science i programskog luka „Dunavsko more” Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022. predstavljena je izložba „Priroda budućnosti”, programi „Klimatska kapsula” i „Ekotopije” i druge prateće programske aktivnosti.
„Izložba ‘Priroda budućnosti’ u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, kroz spoj umetnosti i nauke na specifičan način približava različite aspekte kompleksnih procesa u vezi sa klimatskom krizom. Izloženo je šest radova domaćih i međunarodnih umetnika koji predstavljaju različite poglede na teme klimatskih promena, zagađenja i uticaja na životnu sredinu koristeći savremene umetničke prakse i relevantna naučna znanja i metode”, kaže selektor programa art+ science „EkOtisak” Dobrivoje Lale Erić.
„Već godinu dana, kroz projekat ‘EkOtisak’ razmatramo različite aspekte koji definišu i kreiraju klimatsku realnost, sve ekološke elemente, zagađenje, veliku eksploataciju resursa, narušene prirodne uslove, otežane okolnosti za život ljudi izazvane klimatskim promenama .Ova izložba i čitav projekat ‘EkOtisak’ u velikoj meri u vezi su sa našom realnošću i pokušavaju da je predstave, s jedne strane iz objektivnog ugla a to su: naučne činjenice, naučni rezultati, analize i predikcije budućih dešavanja, ali ne treba zanemariti i subjektivni, umetnički utisak, koji nam omogućava da tu realnost koliko god bila surova, kompleksna i teška pogledamo iz jedne alternativne perspektive i da objedinjujući naučna znanja i umetničke prakse pokušamo da pronađemo neku bolju budućnost i definišemo tu ‘prirodu budućnosti’ u kojoj ćemo živeti narednim decenijama. ‘Priroda budućnosti’ deo je naših nastojanja da se suočimo i borimo sa aktuelnim klimatskim okolnostima i ukazujemo na mnoštvo tema koje ih prate”, kaže Dobrivoje Lale Erić.
Kao deo projekta „EkOtisak” – Klimatska kapsula započela je svoje putovanje na novosadskom Štrandu. Prema rečima Marjane Brkić iz Centra za promociju nauke želeli su da naprave premijeru u Novom Sadu i da prikažu inovativan sadržaj, nastao kroz saradnju naučnika i umetnika, koji prikazuje kako će naša budućnost izgledati 2057. godine ukoliko ne budemo uradili ništa po pitanju klimatskih promena. „Poznate su činjenice kako će sve to izgledati, ali pošto se radi o situaciji koja nam je daleko, mi ne možemo da zamislimo kako će izgledati naša budućnost i ovo je pokušaj da mi tu budućnost zaista osetimo, razumemo šta nas čeka i da shvatimo da moramo danas da reagujemo i preduzmemo konkretne akcije da ne bismo tako završili u budućnosti. Ta naučno-umetnička eksperimetalna platforma neposredan je poziv na klimatsku akciju svih i podseća na ličnu odgovornost svakog od nas”, dodaje Marjana Brkić.
„Projekat ‘Ekotopije’ nastao je u saradnji Centra za promociju nauke i studentkinja Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu gde su one kroz jedan specifičan rad pokušale da odgovore na neka pitanja koja se tiču budućnosti i klimatskih promena i kroz rad ‘Ekotopije’ pruže neke alternative i moguće odgovore, kaže Bojan Kenig iz CRP.
„To je jedna kuća od blata. One su snimale zvuk najvećih zagađivača, industrijskih postrojenja koja najviše utiču na ugljenični otisak u našoj zemlji i to su uklopile u sistem ‘Ekotopije’, tu kuću. Napravile su katalog mogućnosti, katalog proizvoda koji pruža neka rešenja za ne tako daleku budućnost. Rešenja su, ne samo korišćenje tehnologije, nego više korišćenje kreativnih načina traženja rešenja za energetsku krizu ili za nedostatak resursa. Možda da i sami posetioci osmisle svoj proizvod”, objašnjava Kenig.
Program na Štrandu traje do kraja jula a izložba „Priroda budućnosti” otvorena je u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu do 7. avgusta. U okviru projekta „EkOtisak” uz izložbene programe u Novom Sadu predviđena su i druga dešavanja namenjena različitim generacijama. Do sredine avgusta biće organizovani letnji Dečji naučni kamp, EkoPunkt postavke, vođene ture, Naučni kafe i razgovor o rezultatima i budućnosti projekta „EkOtisak”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *