Projekti

Intenziviranje planiranja i primene energetskih projekata

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u skupštini Vojvodine održana je druga po redu konferencija o energetskoj efikasnosti na temu: “Intenziviranje planiranja i primene energetskih projekata”. Cilj konferenciji bio je podizanje horizontalne i vertikalne komunikacije između različitih institucija, gradova i opština institucija i privrednih subjekata. 
Podatak da je u prošlom veku populacija porasla preko tri puta, a potreba za energentima preko 30 puta, jasno govori da su pred nama veliki izazovi kada je reč o energetskoj efikasnosti. Naša zemlja suočena je i sa izazovima zaštite životne sredine u primeni energenata, te su konferencije poput ove, na kojima se ističu primeri dobre prakse, od velikog značaja.
– Same mere energetske efikasnosti podrazumevaju pre svega da se zadrži postojeći standard i komfor uz sporovođenje samih mera, a neophodnost toga jeste i to da su vrata i prozori stari preko 20, 30 godina, svaki drugi tako da ćemo se svi zajedno potruditi i sa regionalnom privrednom komorom, klasterima, udruženjima, institucijama da zajednički izađemo i ponudimo krajnjim potrtošačima neke informacije i oko finansiranja i sporovođenja mere energetskih institucija, kaže Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.  
Konferencija je zamišljena kao “tačka susreta” predstavnika lokalnih samouprava kao korisnika investicija, institucija i kompanija koje se bave investiranjem, pratećim poslovima u okviru priprema, ugovoranja, same realizacije i na kraju kontrole poslova energetske efikasnosti, a iskustva su osim aktera iz Srbije preneli učesnici iz Mađarske, Slovačke, Češke i Slovenije.
– Mi smo sad uspostavili kontakte i evo ovo smo zajedno planirali sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku jer neminovno ono što se desilo u drugim zemljama desiće se i kod nas. Napraviće se fondovi, doći će pare kako to sad čudno izgleda, sad smo skeptici, ali jednostavno ne može se zaobići da se ne reši energetska efikasnost ove zemlje i mi to hoćemo spremni da dočekamo, istakao je Zoltan Zavargo, predsednik klastera Enef, Novi Sad.
U okviru konferencije održane su dve sesije. Prva je bila posvećena povećanju konkurentnosti srednjih, malih i mikro preduzeća kroz klasterizaciju, izvrsnost i umrežavanje, a druga modelima i iskustvima lokalnih samouprava, koje koriste sredstva za energetsku efikasnost, fondovima, ESCO kompanijama, poslovnim bankama, ostalim investitorima i ugovoračima javno-privatnog partnerstva.
Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *