Hronika

Duvan slama srca

Svake godine, 31. maja, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i njeni partneri obeležavaju Svetski dan bez duvana, koji je ove godine posvećen povezanosti između duvana i bolesti srca i krvnih sudova.
U skladu s tim, ovogodišnja globalna kampanja se obeležava pod sloganom „Duvan slama srca“.
Duvan ubija više od sedam miliona ljudi širom sveta svake godine i odgovoran je za oko 12 odsto ukupnog broja smrtnih ishoda u populaciji starijoj od 30 godina.
Od pomenutog broja, čak oko 890.000 smrtnih slučajeva registruje se među nepušačima, odnosno posledica je nevoljne izloženosti duvanskom dimu.
Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu – od njih svake godine umre 17 miliona ljudi, a za oko dva miliona, odnosno preko 10 posto ovih smrtnih ishoda, odgovoran je upravo duvan.
Udeo kojim se meri uticaj duvana na smrtni ishod od kardiovaskularnih bolesti zavisi i od mnogih drugih doprinosećih faktora, te dosta varira i u zavisnosti od dela sveta, odnosno stepena razvoja posmatrane zemlje ili regiona.
U prilog tome, važno je imati u vidu činjenicu da od 1,1 milijarde pušača širom planete, oko 80 odsto njih živi u nerazvijenim delovima sveta ili u zemljama u razvoju.
Istovremeno, od preko 17 miliona osoba, koliko ih svake godine u svetu umre od kardiovaskularnih bolesti, najveći deo njih upravo je iz ovih (relativno) nerazvijenih područja.
Brojni su i nepobitni naučni dokazi koji ukazuju da upotreba duvana, ali i sama izloženost duvanskom dimu, predstavljaju jedan od glavnih uzročnika kardiovaskularnih bolesti, odmah iza povišenog krvnog pritiska. Dokazano je da čak i oni pušači koji konzumiraju manje od pet cigareta dnevno imaju značajno veći rizik da obole od koronarne bolesti srca.
Republika Srbija je Okvirnu konvenciju o kontroli duvana (Framework Convention on Tobacco Control (FCTC)) potpisala 2005. godine.
Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *