Ekologija

EU zeleni dan u Užicu

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Sem Fabrici, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine Dragan Jeremić, kao i gradonačelnik Užica Tihomir Petković, prisustvovali su jednodnevnom događaju „EU zeleni dan u Užicu“, koji je deo ekološke kampanje „Pogledaj oko sebe“. Na početku posete, održan je sastanak u Skupštini grada Užica, na kojem se diskutovalo o budućim ekološkim planovima i saradnji Evropske unije i Srbije, da bi kasnije, uz prisustvo velikog broja medija, obišli Regionalnu deponiju „Duboko“, prvu regionalnu sanitarnu deponiju u zemlji.
„Izuzetno mi je drago što je kampanja ’Pogledaj oko sebe’ pokrenuta izvan Beograda. Sa posebnim razlogom smo izabrali Užice. Jedan od glavnih je taj što je ovde 2011. godine počela da radi prva regionalna deponija čvrstog otpada, ali i zato što je ovaj grad uložio mnogo u rešavanje problema životne sredine“, rekao je ambasador Fabrici i podsetio da deponija „Duboko“ pokriva devet opština, kao i da na godišnjem nivou primi 80 hiljada tona otpada.
U izgradnju deponije uloženo je 15.325.000 evra, od kojih je 4.200.000 donacija Evropske unije. Njenom izgradnjom stvoreni su uslovi za pouzdano i sigurno uklanjanje komunalnog otpada, unapređeno je upravljanje čvrstim otpadom, značajno je poboljšana životna sredina u regionu i smanjene su, ili uklonjene, pretnje zdravlju u mnogim opštinama.
„Užice je grad sa posebnom osetljivošću za probleme zaštite životne sredine, te je ovo bila prilika da zamolimo ministarku Joksimović, kao i ambasadora Fabricija da nastave da nam pomažu oko rešavanja određenih ekoloških problema sa kojima se suočavamo. Užice može da se pohvali da je jedan od gradova koji kroz mnogobrojne projekte najviše koristi sredstva Evropske unije“, rekao je gradonačelnik Tihomir Petrović i istakao da zbog vremenskih prilika nisu mogli da obiđu početak radova na izgradnji kišne kanalizacije u Krčagovu. Upravo taj projekat takođe finansira najveći partner Srbije u zaštiti životne sredine, Evropska unija.
Nakon Regionalne deponije „Duboko“, predstavnici Delegacije EU u Srbiji, Vlade Republike Srbije i mediji, obišli su Ženski centar Užice, koji se bavi reciklažom tekstila i posluje kao socijalno preduzeće. Taj centar predstavlja inovativni model zbrinjavanja otpadnog tekstila i kreiran je na principima cirkularne ekonomije, ali i uz socijalnu komponentu, zapošljavanjem žena iz osetljivih kategorija.
„Ovo je zaista značajna, solidarna i društveno odgovorna priča i projekat koji je finasiran kroz sredstva Evropske unije i prekograničnih projekata. Ženski centar Užice predstavlja kombinaciju održivog i odgovornog poslovanja i to onog dela naše populacije koji je teško zapošljiv, a to su pre svega žene. Ovde su zaposlene i žene koje su bile deo porodičnog nasilja“, navela je ministarka Joksimović i istakla da ništa nije neiskoristivo, kao i da skoro sve možemo da ponovo iskoristimo, a ovaj centar je najlepši primer toga.
„Za mene je dirljivo da vidim kako nešto veliko može da se stvori iz tako malog fonda. Evropska unija donira oko 200 miliona evra godišnje za velike, srednje i male projekte. Ovo je mali, ali nam pokazuje da kada okupite hrabre žene koje se zanimaju za socijalnu dimeziju ekonomije, može se stvoriti jedinstven koncept koji postoji ovde u Ženskom centru Užice“, naveo je ambasador Fabrici.
Nakon obilaska postrojenja i Ženskog centra Užice, u Regionalnoj razvojnoj agenciji Zlatibor, održana je panel diskusija o zaštiti životne sredine na kojoj su predstavljeni uspešni ekološki projekti sprovedeni u Zlatiborskom okrugu. Kasnije, novinari su posetili Narodni muzej u Užicu, gde im je bio predstavljen projekat NEOLIFE, odnosno izgradnja arheološkog parka u Užicu, koji takođe finansira Evropska unija.
Kampanja „Pogledaj oko sebe“ počela je sa planiranim aktivnostima 12. juna, a završava se sredinom jula i predstavlja prvu kampanju za zaštitu životne sredine koju zajedničkim snagama realizuju Vlada Republike Srbije i Evropska unija. Sprovodi se u sinergiji sa mnogobrojnim organizacijama, institucijama i gradovima, a tokom njenog trajanja biće organizovani i veliki broj događaja i projekata, koji za cilj imaju da podignu svest građana o značaju zaštite životne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *