Ekologija

EU parlament mora da odbaci lažnu zelenu budućnost

Evropska komisija pokleknula je pod pritiskom Francuske i drugih država, objavljivanjem skupa pravila o održivom finansiranju koji će naneti ogromnu štetu Evropskoj uniji i globalnom ekološkom delovanju. Komisija službeno klasifikuje prirodni gas i nuklearnu energiju kao ekološki održive prema EU taksonomiji – vodiču za „zelena” ulaganja u EU, uprkos činjenici da prirodni gas stvara ogromne emisije, a nuklearna energija stvara visoko radioaktivni otpad sa kojim i dalje ne znamo da upravljamo. Podsetimo, Francuska je predvodila koaliciju evropskih vlada u postavljanju temelja za „razmenu gasa za nuklearno” u sporazumu nazvanom ‘francuski predlog’. Francuska, Poljska, Mađarska, Švedska, Finska, Holandija, Češka, Rumunija, Slovačka i Slovenija zalagale su se za uključivanje nuklearne energije u taksonomiju EU, dok su se Poljska, Mađarska, Grčka, Bugarska, Češka, Rumunija, Hrvatska, Kipar, Malta, Slovačka i Italija otvoreno su se zalagale za uključivanje fosilnog gasa u taksonomiju.
Time se narušava tržište zelenim obveznicama, koje je do sada isključivalo prirodni gas i nuklearnu energiju i rizikuje se usmeravanje milijardi evra prema štetnim industrijama koje koriste ova goriva. Tek prošle nedelje, naučni savetnici Evropske komisije za taksonomiju osudili su predlog Komisije, ukazavši da “nije u skladu sa Uredbom o taksonomiji” i predstavlja ozbiljnu pretnju za uspostavljeni okvir klasifikacije održivih investicija i aktivnosti”.
Predlog Komisije ima za cilj da razjasni pojedinosti robusnog akta o taksonomiji EU, čiji Član 19. zahteva da se kriterijumi taksonomije temelje na nauci, ne daju poseban tretman određenim tehnologijama i da se lako mogu proveriti. Međutim, novi kriterijumu za prirodni gas i nuklearnu energiju krše svaki od ovih zahteva i nisu u skladu sa uredbom. WWF poziva Evropski parlament i Savet, koji imaju mogućnost glasanja o predlogu, da ga odbiju.
Ester Asin, direktorka WWF-ove kancelarije za evropske politike izjavila je: „Ogroman pritisak omiljenih industrija nekih evropskih vlada doveo je do ovog predloga. Zakon koji je Komisija juče usvojila pozicionirala bi evropski finansijski sistem protiv planete. Moraju ponovo da razmisle i zadrže prirodni gas i nuklearnu energiju izvan Taksonomije”.
Francuska se mesecima zalagala za uključivanje nuklearne energije kao održive u taksonomiju EU. U zamenu za podršku Poljske, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke i drugih zemalja, u vezi sa nuklearnom energijom, francuska vlada pristala je proaktivno da podrži naučno neutemeljeno uključivanje prirodnog gasa. Nemačka podržava uključivanje prirodnog gasa, ali se protivi uključivanju nuklearne energije. Od zemalja u regionu, Hrvatska je među onima koje podržavaju uključivanje prirodnog gasa u EU taksonomiju.
Na stranu naučnih dokaza stala je Španija, koja se protivila uključivanju i prirodnog gasa, i nuklearne energije, dok se Austrija, Danska, Luksemburg i Portugal protive nuklearnoj. Austrijska vlada obećala je da će postaviti pravni izazov za svaki zakon koji sadrži nuklearnu energiju. Dok su neke države članice bile uključene u izradu predloga, Evropski parlament i građani su bili potpuno isključeni iz procesa.
„Evropska komisija upustila se u opasan proces inkriminacije sa evropskim vladama. Konačni kriterijumi za prirodni gas i nuklearnu energiju su još gori nego u nacrtu i ovaj akt se, ako želimo da zaštitimo verodostojnost cele taksonomije EU, mora odbaciti. U trenucima kada se ceo svet suočava sa problemom klimatskih promena, ulaganje u nuklearnu, što zagovara i Slovenija, ili fosilnu energiju, što zagovara Hrvatska, apsolutno je problematično! Nijedna finansijska institucija ne bi smela da koristi ovaj akt za donošenje odluka o zelenim ulaganjima, jer bi se i dalje izlagale rizicima poput lažnog zelenog marketinga, štete po ugled, blokiranih sredstava i pravnih komplikacija”, ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorka WWF Adrije.
Mnogi investitori i banke već su jasno dali do znanja da ne podržavaju lažnu zelenu taksonomiju, sistem koji je izričito osmišljen da identifikuje zelene privredne aktivnosti na jasan i transparentan način za investitore.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *