Ekologija

„EU i Srbija – Talanoa dijalog o klimatskim akcijama“

Ministarstvo zaštite životne sredine i Evropska komisija organizovale su danas u Beogradu Konferenciju „EU i Srbija – Talanoa dijalog o klimatskim akcijama“ u okviru projekta „Tehnička pomoć za implementaciju Pariskog sporazuma“, s ciljem predstavljanja iskustava i znanja i jačanja dijaloga u oblasti klimatskih promena i promovisanja klimatskih akcija.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, u uvodnom obraćanju učesnicima Konferencije, rekao je da je Srbija među prvih deset zemalja u svetu prepoznala značaj talanoa dijaloga na konferenciji u Bonu, poslednjem skupu svetskog nivoa posvećenom klimatskim promenama održanom novembra prošle godine, gde je naša zemlja predsedavala sastankom Saveta za regionalnu saradnju.

On je naveo da je zaštita životne sredine najvažnije, ne samo naše već i svetsko pitanje, da su klimatske promene globalni izazov koji donosi ozbiljne promene u svim sferama života i rada, od promene svesti, sistema vrednosti do promena u gotovo svim oblastima privrede. Trivan je, ukazujući na ozbiljnost klimatskih promena, koje će po proceni stručnjaka u budućnosti posebno pogoditi naš region i Srbiju, kroz poplave i suše, koje su nam već u ranijem periodu nanele velike štete, podvukao potrebu konkretne i odlučne akcije. Posebno je ukazao na značaj pošumljavanja, jer su šume pluća naše planete, a osim što prečišćavaju vazduh, sprečavaju eroziju tla i održavaju biodiverzitet i klimatske uslove stabilnim.

„U dostizanju cilja zdrave životne sredine i održivog razvoja, ozbiljan nedostatak je novac, ali moramo da mislimo globalno, koristimo evropska i svetska iskustva, ali i da delujemo lokalno, jer se do evropskih fondova i investicija dolazi preko projektno–tehničke dokumentacije u lokalnim samoupravama, preduzećima i institucijama,“ naglasio je ministar.

Trivan je učesnike Konferencije informisao da su u Ministarstvu zaštite životne sredine u toku aktivnosti na analizi stavova iznetih tokom nedavno završene javne rasprave o Nacrtu zakona o klimatskim promenama, koji će biti upućen u skupštinsku proceduru na usvajanje, a kojim će Srbija uskladiti mere o smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte sa međunarodnim sporazumima.

Pored ministra Trivana, učesnicima Konferencije obratitila se Elina Bardram, šef jedinice u Generalnom direktoratu za klimatske akcije Evropske komisije i šef delegacije EU u pregovorima o klimatskim promenama u okviru Ujedinjenih nacija, koja je ukazala da Srbija ima podršku EU u borbi protiv klimatskih promena i da je ovo dobra prilika za nadogradnju saradnje Srbije i Evropske komisije.

Ana Vuković iz Regionalnog saveta za saradnju je prezentovala Studiju o klimatskim promenama u regionu i rezultate koji se tiču Srbije.
U okviru panel diskusije na Konferenciji je razmotrena primena klimatskog i energetskog okvira delovanja EU do 2030, a naročito planovi Evropske unije i Srbije o klimatskim promenama, kao što su Nacionalno utvrđeni doprinosi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (NDCs), koji su obavezujući u skladu sa Sporazumom iz Pariza.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *