Ekologija, Hronika

Dva zaplenjena mrka medveda uspešno zbrinuta u prihvatilištu u Nemačkoj

Dva mrka medveda (Ursus arctos) koja su u zajedničkoj akciji Ministarstva zaštite životne sredine – Grupe za sprovođenje CITES Konvencije i inspekcije za zaštitu životne sredine Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine krajem oktobra 2016. godine oduzeta od fizičkog lica u Srbobranu, uspešno su transportovana u specijalizovano prihvatilište za mrke medvede „BÄRENWALD Müritz“ u Nemačkoj, nakon malo više od godinu dana privremenog boravka u Zoološkom vrtu grada Beograda.

Ministarstvo zaštite životne sredine je u saradnji sa nevladinom organizacijom „Vier Pfoten“ (Četiri Šape) iz Austrije i posebnim timom za transport mrkih medveda „Četiri Šape“ iz Bugarske, u utorak 28.11.2017. godine u jutarnjim satima, uz asistenciju osoblja Zoološkog vrta grada Beograda, pripremilo medvede za transport. Životinje su stigle u prihvatilište „BÄRENWALD Müritz“ u Nemačkoj u toku prepodnevnih časova u sredu 29.11.2017. godine i trenutno se privikavaju na novi životni prostor u kom će boraviti.

Ova dva medveda rođena su u zatočeništvu 2003. godine u Zoološkom vrtu grada Beograda. Zbog nepostojanja nacionalnih propisa kojima se ograničava držanje opasnih divljih životinja u zatočeništvu, a koji su usvojeni tek 2010. godine, predmetni primerci su veći deo svog života proveli u sklopu menažerije cirkusa u neodgovarajućim uslovima.

Uslovi u prihvatilištu „BÄRENWALD Müritz“ su znatno napredniji u poređenju sa uslovima za držanje mrkih medveda u zatočeništvu koji trenutno postoje u Srbiji. S obzirom da su primerci rođeni i odrasli u zatočeništvu, njihovo puštanje u prirodu nije moguće. Ipak, uslovi u prihvatilištu su nešto najbliže uslovima u slobodnoj prirodi i ove životinje će imati priliku da se rehabilituju i da konačno ispoljavaju svoje etološke potrebe i prirodno ponašanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *