Ekologija

Dodeljene REC-ove medijske nagrade za izveštavanje u oblasti životne sredine i održivog razvoja u Srbiji

U okviru Program podrške organizacijama civilnog društva u Srbiji u oblasti životne sredine – CSOnnect u restoranu „Sofa“ u Beogradu 18. decembra svečano su dodeljene REC-ove medijske nagrade za izveštavanje u oblasti životne sredine i održivog razvoja.
Voditeljka programa bila je Ljubica Gojgić, a nagrade je uručila Ruža Radović, direktorka Kancelarije REC-a za Srbiju.
Na konkursu za dodelu medijskih nagrada za izveštavanje u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, pristigla su 34 rada u tri kategorije: tradicionalno, onlajn i istraživačko novinarstvo.
U kategoriji tradicionalnih medija, nagrađeni su Ruža Helać (Vojvođanska zelena inicijativa), „Opasan otpad na turneji“– emisija iz dokumentarnog TV serijala „Zelena patrola na delu; Predrag Stojković (RTS), „Bakterije terminatori“ i Dragana Ratković (RTV – Prvi program radija), za emisiju „Pod staklenim zvonom“ emitovanu 23.aprila.
U kategoriji onlajn medija, nagrađeni su:Olivera Milenković i Miško Biblija (Vice Antenna), „Beogradska Amazonija – Beljarica“; Zoran Strika (021.rs), „Na reciklažno dvorište Novosađani čekaju pet godina i čekaće barem još toliko“; „Sedam puta veća šteta u vojvođanskim šumama zbog nepogoda“; Serija tekstova o čuvarima kontejnera; „Krivolov prepelica veliki biznis, Novosađani u subotu protestuju“
U kategoriji istraživačkog novinarstva pristigao najveći broj prijava, a nagrađeni su Dušan Vojvodić (Za media produkcija i T1 televizija) , istraživačko – dokumentarni film „Kap“; Dragan Gmizić (Vojvođanski istraživačko-analitički centar „VOICE“ Nezavisnog društva novinara Vojvodine), „Ribokradice i u javnim preduzećima“, Milica Stojanović i Dragana Prica (Centar za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS), „Regionalna deponija u Novom Sadu: Rast zagađenja i birokratije“.
Konkursnu komisiju, koja je evaluirala sve radove, činili su Duška Dimović, direktorka WWF Srbija – Svetska organizacija za prirodu, Vesna Radojević, novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) i Ivana Stjelja, REC ekspertkinja, članica Komisije za žalbe Saveta za štampu, dok je savetodavnu ulogu imao prof. dr Dejan Milenković sa Fakulteta političkih nauka, Univerzitet u Beogradu.
Na kraju svečanosti REC Kancelarija u Srbiji je potpisala memorandum sa Pravnom klinikom za ekološko pravo Pravnog fakulteta u Beogradu. Memorandum bi trebalo da bude velika pomoć za ekološke OCD i medije u oblasti životne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *