Ekologija

Dobrila stigla kući

Jedinka beloglavog supa (Gyps fulvus) iz Specijalnog rezervata prirode „Uvac“ koja je pronađena i zbrinuta u Turskoj, uspešno se vratila u Srbiju. Strogo zaštićena vrsta ptice koja je dobila ime „Dobrila“, na osnovu uspešne saradnje državnih ustanova i organizacija za zaštitu i očuvanje ptica dve zemlje, stigla je teretnim avionom turske kompanije u Beograd, odakle će, nakon okončanja graničnih i veterinarskih procedura, biti prebačena u Specijalni rezervat prirode „Uvac“.

Na aerodromu „Nikola Tesla“, beloglavog supa Dobrilu dočekali su ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Republike Turske u Srbiji Tanžu Bilgič, uz prisustvo rendžera SRP „Uvac“, predstavnika stručnih institucija i medija.

Povratak u Srbiju beloglavog supa iz rezervata „Uvac“, nakon uspešnog oporavka u Turskoj, za nas je izuzetno važan trenutak, jer je predstavniku strogo zaštićene divlje vrste produžen i omogućen život u prirodi, ukazao je ministar Trivan. On je posebno izrazio zahvalnost Republici Turskoj i ambasadoru Republike Turske u Srbiji, naučnim i stručnim institucijama Republike Turske koje su učestvovale u ovom komplikovanom poduhvatu, turskoj avio-kompaniji koja je obezbedila prevoz ptice, kao i institucijama Republike Srbije, na uspešno realizovanoj akciji povratka beloglavog supa na svoje prirodno stanište.

Ministar je ukazao da Srbija već godinama ulaže značajne napore kako bi, ne samo Dobrila, nego i drugi supovi bili uspešno vraćeni na njihova prirodna staništa. „Kada uspete da vratite nekoliko stotina jedinke vrste koja je zaista ugrožena, to znači da nešto dobro radimo“, rekao je ministar i naglasio da će se nastaviti sa radom na zaštiti i unapređenju populacija divljih vrsta širom Srbije, koja spada u jedan od svetskih centara biodiverziteta.

Povratak beloglavog supa iz Turske u Srbiju nije samo paradigma zaštite prirode koja ne poznaje granice, već i potencijala saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine. „Budući da je ekonomska saradnja između naše dve zemlje sve ozbiljnija, da su politički odnosi bolji nego ikada, u oblasti životne sredine su tek začetku, ali evo, Dobrila nam je pomogla da počnemo temeljniju saradnju“, istakao je Trivan. Naglašavajući zadovoljstvo zbog realizovane akcije i što je beloglavi sup Dobrila stigla u Beograd u dobrom stanju, ministar je izrazio očekivanje da se će se, uz brigu stručnjaka iz oblasti zaštite prirode, ptica prilagoditi, i na osnovu procesa u skladu sa stručnim i naučnim pravilima, uspešno vratiti u prirodu.

Ambasador Bilgič je izrazio svoje veliko zadovoljstvo što je ptica uspešno spašena u Turskoj, i što će se ponovo naći na svom prirodnom staništu. Kako je naglasio, ptica je dva puta pronalažena na jugoistoku Turske, u blizini granice sa Sirijom, iznemogla i skoro smrznuta. Nakon što su je turski veterinari uspešno oporavili, procenjeno je da se „Dobrila“ u svoju matičnu koloniju u Srbiji može vratiti jedino avionom, što je i realizovano angažovanjem turske kompanije Turkish Airlines.

Bilgič je naročito ukazao da je saradnja na spašavanju beloglavog supa i njen povratak u Rezervat značajan korak ka razvijanju saradnje Turske i Srbije u oblasti zaštite životne sredine i prirode. „U Beogradu obično govorim o političkim i ekonomskim temama, a po prvi put govorim o nečem sasvim drugačijem, o zaštiti prirode i mogućoj saradnji, što je takođe dokaz sve bolje ukupne saradnje između Republike Srbije i Republike Turske“, naglasio je ambasador. Ambasador je na kraju obraćanja na srpskom jeziku poručio: „Dobrila, dobrodošla u Srbiju. Nadam se da ćeš se brzo oporaviti i adaptirati, i da ćeš uskoro ponovo leteti na Uvcu“.

Po dolasku na aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu, nakon okončanja kontrole na graničnoj ispostavi, ptica će biti transportovana u Specijalni rezervat prirode „Uvac“, gde će određeno vreme boraviti u prihvatnoj volijeri radi stručnog praćenja i adaptacije, do sticanja uslova za njen povratak u prirodu. Puštanje beloglavog supa nazad u matičnu koloniju na Uvcu će se izvršiti u skladu sa merama i uslovima zaštite prirode.

Beloglavi sup (Gyps fulvus) ima status strogo zaštićene vrste u Republici Srbiji i zaštićen je međunarodnim ugovorima poput Konvencije o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore (CITES). Gnezdeća kolonija beloglavog supa u Specijalnom rezervatu prirode „Uvac“ koja broji oko 240 parova, jedna je od najvećih na Balkanu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *