Projekti

Četvrta „Učionica inovativnog ekološkog novinarstva” održana u Pančevu

U prostorijama Novinsko-izdavačke ustanove „Libertatea” u Pančevu održan je četvrti modul projekta „Učionica inovativnog ekološkog novinarstva”, koji realizuje Institut za održivi razvoj i zaštitu životne sredine „Zeleni krug” i magazin „Ekolist”, uz podršku fondacije Journalismfund Europe iz Belgije. Predstavljajući projekat, koordinatorka Majda Adlešić, rekla je da je cilj obuka novinara lokalnih medija za izveštavanje o temama iz zaštite životne sredine i ekologije i jačanje kapaciteta lokalnih medija u toj oblasti.

Novinsko izdavačka ustanova „Libertatea” osnovana je 1945. godine i svrstava se u red najstarijih manjinskih listova u našoj zemlji. U okviru ove kuće na rumunskom jeziku izlazi nedeljnik „Libertatea”, časopisi za decu, mlade, ali i kulturu i književnost izjavila je predstavljajući ustanovu direktorka Mariana Stratulat. „U poslednje tri godine poslednja stranica nedeljnika ‘Libertatea’ posvećena je ekologiji i zaštiti životne sredine. U stalnoj rubrici ‘Čovek i priroda’ objavljujemo priče posvećene tim temama sa raznih strana sveta koji pišu mladi sa kojima smo uspostavili saradnju”, istakla je Stratulat. Prema njenim rečima, zbog velikog interesovanja čitalaca planiraju da još jednu stranu posvete ovim temama. Zamenik direktora NIU „Libertatea” Valentin Mik dodao je da nemaju specijalizovane, ekološke novinare ali da prate sva dešavanja koja se tiču zaštite životne sredine, da se ove teme provlače i kroz druge rubrike kao što je ekonomija, zdravstvo, i ostale, te da su svesni da mediji imaju veoma važnu ulogu u podizanju ekološke svesti.

Direktorka Novinsko-izdavačke ustanove „Libertatea” Mariana Stratulat

Ekološke novinarke sa dugogodišnjim iskustvom u izveštavanju o temama iz ove oblasti, Dragana Ratković i Marica Puškaš, podelile su svoja iskustava su kolegama, učesnicima radionice u Pančevu. Novinarka Radio Novog Sada Dragana Ratković, više od 24 godine uređuje emisiju o ekologiji i zaštiti životne sredine „Pod staklenim zvonom”. Ona je govorila o ulozi medija u zaštiti životne sredine i koliko su ove teme zastupljene u našim medijima. Kako je rekla, teme iz ove oblasti nisu dovoljno zastupljene u medijima kod nas i zbog toga veliku ulogu imaju novinari lokalnih medija koji bi trebalo da izveštavaju o problemima u životnoj sredini u njihovom okruženju. Ona je govorila i o novim trendovima u novinarstvu koje je zasnovano na rešenjima – Solutions journalism. Istraživanja su pokazala da je zbog zasićenosti negativnim vestima sve više onih koji su zainteresovani za novinarstvo koje govori o rešenjima za određene ekološke probleme koji se u praksi primenjuju, deluju i koja bi se mogla primeniti i u sredini u kojoj živimo. Zbog toga je važna edukacija novinara, ali i urednika kako bi ove teme dobile više prostora. Novinarka i urednica eEkolista Marica Puškaš u svojoj prezentaciji ukazala je na vezu između razvoja medija sa temama zaštite životne sredine. Ona je polaznicima radionice predstavila mogućnosti korišćenja modernih tehnologija ChatGPT-a i veštačke inetligencije AL koja je već generisala 80% sadržaja na internetu, kao i upotrebu komunikacije u medijima, pre svega QR codova.

Izdanja Novinsko-izdavačke ustanove „Libertatea”

Direktorka NIU „Libertatea” Mariana Stratulat i direktorka Instituta za održivi razvoj i zaštitu životne sredine „Zeleni krug” Jadranka Marčok izrazile su spremnost za uspostavljanje saradnje dva lista i razmenu priloga iz oblasti zaštite životne sredine.

Sledeća „Učionica inovativnog ekološkog novinarstva” biće održana u Subotici u redakciji NIU „Hrvatska riječ”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *