Ekologija

Bosna i Hercegovina i Slovenija osvojile “nagradu” na COP25

Planovi Bosne i Hercegovine za realizaciju neopravdanog projekta izgradnje nove termoelektrane na ugalj Tuzla 7 dobili su neočekivanu podršku u vidu objavljene spremnosti konzorcijuma banaka koji predvodi slovenačka NLB banka da finansira manji deo ukupne investicije. Ova vest zaradila je Bosni i Hercegovini zajedno sa Slovenijom sarkastičnu titulu “Fosila dana”, koji svakog dana trajanja klimatskog samita COP25 u Madridu dodeljuje Mreža za klimatsku akciju (Climate Action Network – CAN), vodeća mreža nevladinih organizacija iz celog sveta koje rade na pitanjima klimatskih promena. Negativno priznanje se dodeljuje tokom održavanja samita državama koje otežavaju napredak ka hitnoj klimatskoj akciji.
NLB Banka, italijanska Intesa Sanpaolo i ruska Sberbank formirale su konzorcijum koji je jedini ponudio zajam u iznosu od 74 miliona eura za finansiranje 15% vrednosti projekta Tuzla 7. Preostalih 85% ili 614 miliona eura finansira se kreditom od kineske China Exim Bank, koji je inače predmet procedure za rešavanje spora nastalog sa Energetskom zajednicom zbog narušavanja pravila kojima se zabranjuje državna pomoć ovakvim projektima. Energetska zajednica je međunarodni ugovor kojim se integrišu energetska tržišta Evropske unije i njenih suseda, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.
“Učešće NLB Banke, takođe znači i učešće slovenačke vlade i Evropske banke za obnovu i razvoj budući da su deoničari NLB Banke. Nema tog javnog novca kome je mesto u finansiranju novih postrojenja na ugalj. Tuzlacima treba da odahnu od uglja, a ne da udahnu novo aerozagađenje, koje je samo prošle godine dovelo do ukupno procenjenih 136 preuranjenih smrti u ovom gradu” rekao je Viktor Berishaj, Koordinator za klimatske i energetske politike za Jugoistočnu Evropu u Evropskoj mreži za klimatsku akciju (Climate Action Network – CAN Europe).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *