Ekologija

Aktivisti iz Srbije i sveta predstavili Jadarsku deklaraciju porotiv eksploatacije litijuma

Udruženje “EKO Društvena akcija” i pokret “Marš sa Drine”, zajedno sa aktivistima iz Portugala, Nemačke, Velike Britanije, Španije i Argentine, predstavili su “Jadarsku deklaraciju” koja se odnosi na eksploataciju litijuma i nepravedne zelene tranzicije i najavili njeno potpisivanje u Gornjim Nedeljicama, gde je kompanija Rio Tinto planirala eksploataciju tog minerala.
Ova deklaracija je, kako je navedeno na tribini, dokument koji podrazumeva utvrdjivanje solidarnog i zajedničkog delovanja u borbi protiv interesa korporacija koje zarad ostvarivanja profita ugrožavaju životnu sredinu.
Aktivistkinja pokreta “Marš sa Drine” Bojana Novaković istakla da je razlog potpisivanja ove deklaracije, osnaživanje i podrška stanovništvu Srbije “koje zna šta treba da radi, samo nema resurse”.
“Litijum nije izvor energije, to nije ono od čega se pravi električni automobil. Litijum se samo jedna mala komponenta koja se koristi”, kazala je Novaković. Ona je istakla da se globalna marketinška strategija koristi kako bi se iskopavanje litijuma predstavilo pozitivno u javnosti od strane kompanija koje eksploatišu ovaj mineral i od čega imaju ogroman ekonomski profit, navodeći da je upravo to ono što je ujedinilo aktiviste širom sveta.
“Jedni druge treba da podržimo i internacionalizujemo ovo pitanje”, rekla je ona.
Aktivisti su istakli da žele zelenu tranziciju “ali onu koja nije zasnovana na profitu”, kao i da zelenu tranziciju vide kao mesto gde su ljudi jednaki i gde su svi akteri sa istim ulogama i ciljevima.
“Trenutno sprečavamo štetu u budućnosti i to je razlog zašto je ova internacionalna mreža važna”, rekao je aktivista “EKO Društvene akcije” Aleksandar Matković.
Aktivistikinja iz Nemačke Robin Zoma istakla je da se organizacija čiji je ona član bori za socijalnu pravdu i zelenu mobilnost.
Ona je podsetila da je kompanija “Tesla” otvorila fabriku u Nemačkoj koja pravi električne automobile i da se ta fabrika nalazi na mestu gde je izvor pijaće vode.
“Ne samo da ne poštuju ekološke standarde već su napravili fabriku gde rade Poljaci za iznos ispod minimalca. Rudnici litijuma utiču na naš ekosistem. Pristup automobilima nije jednak, jer ko može da priušti sebi električni automobil. Mi želimo da proširimo javni prevoz u ruralne sredine, da obezbedimo svima jednak pristup prevozu”, rekla je Zoma.
Navedeno je da trenutno postoji 30 organizacija iz različitih zemalja sveta koje će potpisati ovu deklaraciju, a organizatori dogadjaja su istakli da će u narednom periodu “Jadarsku deklaraciju” potpisati članovi i drugih organizacija.

Izvor: Beta
Photo by Artyom Korshunov on Unsplash

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *