Ekologija

U susret 15. Međunarodnom forumu o čistim energetskim tehnologijama

Nakon četrnaest gotovo uzastopnih Međunarodnih foruma o čistim energetskim tehnologijama usledila je jednogodišnja pauza zbog pandemije (Forum 2020. godine nije održan), prošlogodišnji ponovini početak našeg zajedničkog rada dao je svoje efekte. Sada, kada pripremamo ovu prvu informaciju, iskreno se nadamo da ćemo 13. i 14. septembra moći da delujemo u duhu naslova ovogodišnjeg foruma: „ENERGETIKA SRBIJE – IZAZOVI I REŠENJA ENERGETSKE KRIZE”. Već sad je izvesno da će ovaj skup biti jedan od prvih koji se održava u periodu kulminacije globalne energetske krize i prvi koji će ponuditi održiva rešenja i nove ideje.
Nakon pet godina dodele priznanja TOP ENERGY za najuspešnije izvedene projekte u oblasti energetike nastavljamo sa prepoznavanjem zaslužnih pojedinca za razvoj naučno-stručne misli u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi. Uprkos prethodnoj pandemiji i aktuelnoj krizi, aktivnosti nisu zamrle ali se sprovode intenzivno u otežanim uslovima. Sada je trenutak kada treba da u potpusnosti restartujemo i korigujemo planove daljeg razvoja naše energetike i razmotrimo sve mogućnosti supstitucije i i diversifikacije u energetici.
Duži period Republika Srbija ulaže posebne napore u procesu unapređenja sopstvene energetske bezbednosti i izgradnje infrastruktura, koje treba da zadovolje rastuće potrebe za energijom. Gotovo identični procesi se dešavaju i u zemljama regiona Jugoistočne Evrope, potvrđujući još jednom činjenicu da niko na ovom prostoru ne može da dozvoli svoju pasivnost, niti da postane izolovano energetsko ostrvo. Izmenom i dopunom neke zakonske regulative nagoveštava se veoma značajan proces decentralizacije energetske proizvodnje i aktiviranja privatne inicijative na izgradnji malih postrojenja za proizvodnju električne energije, ali i aktivno učešće države u povećanju energetske efikasnosti u zgradarstvu. To su teme koje svakako želimo da u potpunosti eleboriramo i damo svoj doprinos unapređenju efekata primene mera za povećanje energetske efikasnosti i većoj upotrebi obnovljivih izvora energije. Posebno će biti interesantno novo otvaranje društvenog i stručnog dijaloga na temu upotrebe nuklearne energije u novim tehnološkim rešenjima, kao potencijala za trajnu supstituciju fosilnih izvora energije. Sve su to koraci koji vode ka dekarbonizovanom društvu.
Opredeljenje Programskog odbora XV Foruma (pod pokroviteljstvom Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine u koorganizaciji sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Privrednom komorom Vojvodine) jeste da ovogodišnji fokus ispolji na što je primenjivijoj identifikaciji konkretnih procesa i projekata i njihovog energetskog unapređenja kroz primenu novih tehnologija i rešenja. Sve to sigurno vodi ka postizanju postavljenih zajedničkih evropskih ciljeva. Ti ciljevi su jasno iskazani u EU energetskoj mapi puta 2050, koja nudi veoma inovativan pristup u postizanju konačnih ciljeva i smelom kvantifikovanju tih ciljeva uz projekciju u sadašnjost, sa namerom da se sagledaju celokupne potrebe promena ekonomskog i društvenog sistema koje će nas odvesti do tih ciljeva. Takav pristup zahteva veoma dinamične i fleksibilne energetske politike svih koji žele da pripadaju korpusu uspešnih nacija. Osim toga za uspeh su presudni dobro kontrolisani mehanizmi nadzora realizacije tih politika. To su preduslovi dinamičke promene politika i stvaranja novog kvaliteta koji se ogleda u stalnim promenama i prilagođavanjima kriznom okruženju.
Naša je zajednička vizija da ovogodišnji dvodnevni rad Foruma, kredibilitetom budućih prezentovanih koncepata, tehnoloških rešenja i naučnih i stručnih radova, treba da podstakne kreativnije i konkretnije korišćenje raspoloživih potencijala u čistoj energiji na ovim prostorima, dodatno pokrene saradnju i razvoj energetike u zemljama regiona i usmeravanje naše budućnosti ka visokim ciljevima EU energetske mape puta 2050.
Prvi dan Foruma biće, osim plenarne sednice na kojoj će se obratiti najviši zvaničnici države domaćina i ugledni gosti iz inostranstva, posvećen razmatranju i aktualizaciji potrebnih aktivnosti u procesu ostvarivanja usvojene energetske strategije, ali i ukazivanju na neophodne promene u uslovima novog „normalnog“ stanja koje je pred nama.
Takođe, prilikom svečanog otvaranja Foruma biće dodeljena priznanja TOP ENERGY 2022, za najuspešnije realizovane projekte iz oblasti energetike u Srbiji i zemljama Jugoistočne Evrope, kao i zaslužnim pojedincima, u protekloj godini. U svim radnim sesijama, nakon prezentacija, biće otvorene panel-diskusije, koje u konačnom zajedničkom zaključku treba da ponude jasne poruke o mogućem dinamičnijem održivom razvoju energetskog sektora u Srbiji i regionu do 2050. godine.
Drugi dan Foruma, uz ko pokroviteljstvo Privredne komore Vojvodine, posebno će biti usmeren na razmatranje ostvarenih poslovnih projekata iz zemlje i inostranstva, kroz tematsku sesiju REALIZOVANI PROJEKTI U OBLASTI ENERGETIKE, ENERGETSKE EFIKASNOSTI, OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE I UPRAVLJANJA ENERGIJOM.
I ove godine ćemo štampati specijalno izdanje EKOlista u kojem će, osim opštih informacija, biti publikovano i nekoliko radova po pozivu. Ti radovi će biti dostupni u elektronskoj formi kao dodatak.
Pozivamo Vas da učestvujete na ovogodišnjem XV Forumu „ENERGETIKA SRBIJE – IZAZOVI I REŠENJA ENERGETSKE KRIZE” i date svoj doprinos u kreiranju vizije energetske budućnosti, kao i realizaciji poslovnih projekata i jačanju međusobnih odnosa i energetske bezbednosti Republike Srbije i zemalja Jugoistočne Evrope.
Dr Tihomir Simić, predsedavajući Foruma
Ivo Vajgl, kopredsedavajući Foruma

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *