Ekologija

Izašao je novi broj magazina „Ekolist”

Kraj juna u našim krajevima obeležile su izuzetno visoke temperature. Za to bismo mogli da okrivimo toplotne talase, jer oni se, prosto – dešavaju…
Toplotni talas je neuobičajeno toplo vreme u određenoj oblasti koje traje danima ili čak nedeljama, a jedna od najžešćih tokom aprila i maja ove godine pogodila je Indiju i Pakistan. U pakistanskom gradu Džakobabad, izmerena je temperatura od 49 °C, što je jedna od najviših aprilskih temperatura ikada zabeleženih u svetu.
Dok se neuobičajeno toplim vremenom u nekim regijama smatraju temperature preko 40 °C, u nekim drugim toplotnim talasom nazivao porast temperature od preko 10 °C. To je pre dve godine bio slučaj sa skokom temperature na Arktiku. Ostali smo bez mnogo stalnog leda, ali i permafrosta u Sibiru, Kanadi i Grenlandu.
Moramo da znamo da se toplotni talasi ne dešavaju spontano, već da je porast srednje globalne temperature direktna posledica skoka koncentracije ugljen-dioksida u atmosferi do kog je došlo zbog sagorevanja fosilnih goriva.
U novom broju magazina „Ekolist” posebno izdvajamo teme posvećene iskustvima zaštite životne sredine u Švedskoj:
– intervju s Idom Rojtersverd, prvom sekretarkom Ambasade Švedske za oblast zaštite životne sredine;
– tekst „Zeleno društvo na švedski način”, koji predstavlja obeležavanje Nacionalnog dana Švedske.
Pretplatite se na štampano izdanje magazina „Ekolist”.
Sve informacije na telefon:
065/888-08-57

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *