Ekologija

15. EKOFER – Ekologija kao pokretač razvoja Srbije

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan otvorio je danas 15. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – ECOFAIR, koji se zajedno sa 14. Međunarodnim sajmom energetike održava od 3. do 5. oktobra 2018. godine na beogradskom sajmu.

Ministar Trivan je rekao da se zaštita životne sredine realizuje zahvaljujući administrativnim uslovima na kojima radi Ministarstvo, ali se suštinski temelji na društveno usvojenom sistemu vrednosti, gde je stanje Planete prioritet. „Nije dovoljno baviti se samo pričom o vazduhu, automobilima, zagađenju, pošumljavanju… zapravo jednako je važno da razumemo kako ćemo sve to raditi, zašto ćemo sve to raditi“, naglasio je ministar. Bez promene stanja svesti neće se moći suštinski promeniti i stanje životne sredine, a svojim delovanjem, Ministarstvo postiže rezultate u promeni sistema zaštite životne sredine i njegovog društvenog statusa. „Naše vreme je došlo, samo je pitanje ko je to shvatio“, istakao je Trivan.

Dobar primer iskazanog razumevanja značaja zaštite životne sredine je primer odgovornosti kompanije koja u znatnoj meri učestvuje u zagađivanju, kao što je JP „Elektroprivreda Srbije“ koja je uložila 300 miliona evra, i najavila da će do 2025. godine uložiti još oko 860 miliona evra u ekologiju, ukazao je Trivan, i rekao „ako imate tako snažnu korporaciju koja učestvuje u zagađivanju a istovremeno u toj meri ulaže u životnu sredinu i ide ka čistijoj tehnologiji, onda shvatite da to svi mogu da rade“. „Došao je kraj nekažnjenom zagađenju životne sredine“ rekao je, i dodao da ekologija ne koči, već omogućava razvoj Srbije, podstičući na napredak one koji će biti motorna snaga naše zemlje.

Ministarstvo je u proteklih godinu dana preduzelo niz mera i aktivnosti u različitim oblastima zaštite životne sredine, i urađen je nacrt pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 koji je visoko ocenjen od Evropske komisije, zahvaljujući čemu će do kraja godine biti, kako se planira, otvoren pregovarački proces za ovu oblast. Pored toga, do kraja godine bi trebalo da bude usvojen Zakon o klimatskim promenama koji će navesti sve sektorske politike da se prilagode i uvaže pitanja zaštite životne sredine, naglasio je ministar Trivan.

Poručujući da je rodoljublje napredak zasnovan na principima zaštite životne sredine, a da se rodoljublje čita kao ekologija, ministar Goran Trivan otvorio je sajam ekologije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *