Ostalo

Završna konferencija projekta „Otpad kao energent-okej”

U utorak 19.2. u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu održana je završna dvodnevna konferencija u sklopu projekta Otpad kao energent-OKEj, na kojoj su učestvovali učenici i njihovi nastavnici iz petnaest srednjih škola iz Srbije, kao i predstavnici ambasade SAD.
Konferencija je otpočela pozdravnom rečju predstavnika ambasade atašea za kulturu Majkla Bruka. Zatim su usledile pozdravna reč direktora Departmanu za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu vanr. prof. dr Dejana Ubavina i predavanje vanr. prof. dr Jelene Radonić o budućim pravcima razvoja obrazovanja u upravljanju otpadom u Srbiji i profilima koji se edukuju na Departmanu Doc. dr Đorđe Đatkov održao je predavanje o mogućnostima proizvodnje i korišćenja biogasa u Srbiji, dok je Slađana Lalić iz preduzeća “Geocycle” koje je deo LafargeHolcim grupe, održala predavanje o otpadu kao alternativnom gorivu u cementarama.
Drugi deo prvog dana konferencije bio je posvećen predstavljanju škola i njihovih projektnih rezultata. Svaka škola se predstavila video materijalom i prezentacijom o tome šta su to oni uradili u okviru projektnih aktivnosti i koje su poruke koje žele da prenesu vršnjacima i široj javnosti. Sve škole su pokazale izuzetnu inicijativu, đaci su širili poruku o značaju iskorišćenja otpada u energetske svrhe i van okvira svojih razreda i škola, što je i bio cilj projekta OKEj. Na samom kraju okupljenima se kratko obratio rukovodilac projekta, Fulbrajt alumnista vanr. prof. Nemanja Stanisavljević.
Drugog dana konferencije, 20.02., predstavnici srednjih škola su posetili fabriku Lafarge Srbija u Beočinu, čija je osnovna delatnost proizvodnja cementa. Fabrika cementa u Beočinu je moderna i efikasna fabrika u oblasti uticaja na životnu sredinu i bezbednost na radu, koja neguje i razvija dugu tradiciju proizvodnje cementa u ovom kraju koja traje punih 180. godina. Po povratku učesnici konferencije su obišli akreditovanu Laboratoriju za monitoring deponija, otpadnih voda i vazduha i laboratoriju za Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu.
Da podsetimo, u projektu OKEj koji se sprovodi od maja 2018. godine, učestvovalo je petnaest srednjih škola širom Srbije (iz Zrenjanina, Vršca, Beograda, Bora, Subotice, Sombora, Vrbasa, Novog Sada, Šapca i Loznice). Projekat je nastavak prošlogodišnjeg SKAR projekta (sakupljaža, kalkulaža, reciklaža, ambalaža) i realizuju ga članovi Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Škole su bile uključene u aktivnosti koje su osmišljene da informišu, edukuju, i aktivno uključe srednjoškolsku populaciju u rešavanje problema u vezi sa iskorišćenjem otpada u energetske svrhe. U svakoj školi je održana po jedna radionica u sklopu koje je učenicima predstavljena osnovna problematika upravljanja otpadom, metode za energetsko iskorišćenje komponenti otpada, kao i ekološki i zdravstveni problemi koji nastaju usled neadekvatnog upravljanja i odlaganja na deponije. Takođe učenici su obučeni da proračunaju količine produkovanog otpada u svojoj opštini i školi, kao i da finansijski valorizuju dva vida iskorišćenja otpada u svrhu dobijanja energije-insineraciju i anaerobnu digestiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *