Ekologija

Zaustavimo ubijanje ptica

Krivolov je nelegalan način lova, počinjen od strane lovaca sa važećom lovnom dozvolom za tekuću sezonu, tokom kog se ptice ubijaju izvan propisane lovne sezone ili pomoću nedozvoljenih sredstava kao što su puške petometke i elektronske vabilice. Ptice se nelegalno ubijaju i tokom lovokrađe u kojoj učestvuju lica koja nisu registrovni lovci.
Kako se navodi u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, nelegalan lov predstavlja jedan od najčešćih i najrasprostranjenijih vidova zločina nad pticama u Srbiji. Najdrastičniji primer je krivolov više od 50.000 prepelica tokom avgusta i septembra (jesenja seoba) i ubijanje na desetine hiljada pataka i gusaka u zimskom periodu, uglavnom na šaranskim ribnjacima i velikim rekama.
Raširen vid zločina nad pticama u Srbiji je i hvatanje živih ptica u divljini radi držanja u zatočeništvu. Ptice se pomoću klopki, mreža, lepkova i drugih sredstava zarobljavaju i preprodaju, a na meti su uglavnom zrnojede ptice pevačice. Veliki broj tek uhvaćenih jedinki usled stresa ubrzo uginjava. Ove nelegalne aktivnosti organizuju i sprovode grupe dobro povezanih ljudi koji najjače uporište imaju u Srbiji južno od Save i Dunava.

Kako pomoći?
– Bez odlaganja prijavite svaki zločin nad divljim pticama timu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
– Izbegavajte proizvode koji potiču od divljih ptica (preparirane jedinke, perje, jaja, ostale delove tela).
– Birajte ljubimce iz registrovanih odgajivačnica i jedinke koje su obeležene zatvorenim metalnim prstenovima.
– Informišite se i podelite informacije među prijateljima.
– Pomozite Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije da bolje zaštite divlje ptice i podržite njihove zajedničke aktivnosti.

Tim za borbu protiv krivolova nad pticama je ekspertska grupa koja radi u okviru Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, člana mreže BirdLife International. Članovi tima sarađuju sa širokom mrežom domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija civilnog društva, neformalnih grupa i pojedinaca u cilju sprečavanja i prijavljivanja svih nelegalnih radnji koje ugrožavaju ptice i njihova staništa.
http://pticesrbije.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *