Projekti

Za čistiju reku Krivaju i Bačku Topolu

Prvi koraci na zaštiti reke Krivaje, ali i životne sredine u Bačkoj Topoli i Malom Iđošu, urađeni su izgradnjom centralnog prečistača za otpadne vode i magistralnog kolektora. Kako bi se uverio da radovi da se radovi privode kraju po planu, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je gradilište. Mirović je podsetio da je reč o značajnoj investiciji i projektu koji je podržan od strane Pokrajinske vlade preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine. Investicija košta oko 1,6 milijardi dinara.
– Ovo su velike i značajne investicije, koje se izvode u roku, kvalitetno i prema projektnoj dokumentaciji. Očekujemo da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli bude pušteno u probni rad do kraja godine, a u Malom Iđošu nekoliko meseci kasnije, jer je to zahtevniji projekat, što je važna vest za sve građane – rekao je Mirović, podsetivši da je ovaj veliki posao započet pre dve godine zajedno sa lokalnim samoupravama.
Mirović je dalje objasnio da će se tokom jeseni obaviti razgovori sa kompanijama u tim opštinama kako bi ugradili primarne prečistače za obradu otpadne vode i već tako prerađena da dođe do prečistača otpadnih voda. On je još jednom podsetio da Pokrajinska vlada veliku pažnju poklanja zaštiti životne sredine, a čemu u prilog govore brojni strateški dokumenti, kao što je Deklaracija o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini.
– U planu je da u narednim godinama izgradimo i prečistač u Srbobranu i pomognemo izgradnju kanalizacione mreže što je deo našeg zajedničkog plana u rešavanju ovog velikog problema. Da podsetim, Pokrajinska vlada, u delu njene odgovornosti, u velikoj meri je očistila Veliki Bački kanal i sada bi trebalo da se deo projekta za koji je zadužena Evropska unija krene u čišćenje deonice kanala od Kule do Vrbasa. Kada završimo čišćenje Velikog Bačkog kanala i reke Krivaje moći ćemo da kažemo da smo uradili važan posao u oblasti zaštite životne sredine – rekao Mirović.
Predsednik Opštine Bačka Topola Adrian Satmari ponovio je da će prečistač biti pušten u probni rad na jesen, a zvanično bi mogao početi sa radom krajem godine. Očekuje se da se znatno smanji zagađenost reke Krivaje i vrati život u nju. Satmari dalje objašnjava da uporedo biti nastavljeni i radovi na proširenju kanalizacione mreže koja će biti povezana sa prečistačem. Satmari objašnjava da je potrebno izgraditi još oko dva kilometra magistralnog kolektora, a kapacitet postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli je predviđen za oko 20 hiljada stanovnika.
– Pregovaramo sa preduzećem „Žibel” da privremeno čistimo i njihove otpadne vode i da one tako budu puštene u potok Krivaja. Preduzeće ima prečistač, ali u budućnosti bi trebalo da izgradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kao što je kompanija „Perutnina” počela da gradi sopstveno postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u punom obimu – objasnio je Satmari.
Vrednost investicije u Bačkoj Topoli je 600 miliona dinara. Od toga je 500 miliona obezbedila Pokrajinska vlada preko Uprave za kapitalna ulaganja, a 100 miliona lokalna samouprava iz budžeta Opštine.
Predsednik Opštine Mali Iđoš Marko Lazić izjavio je da će završetkom ovih velikih projekata i izgradnjom kanalizacione mreže, koja nije postojala u toj opštini, biti stvoreni uslovi za kvalitetniji i bolji život građana.
Obilasku radova prisustvovali su i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nedeljko Kovačević.
E. L.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Bačka Topola-ekološka opština” koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Bačka Topola na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *