Ekologija

Vraćaju li nam se pelikani?

Tokom ekspedicije u istočnoj Srbiji organizovane sredinom juna, ornitolozi Prirodnjačkog muzeja i Centra za istraživanje biodiverziteta posmatrali su nekoliko retkih i ugroženih vrsta ptica, među kojima je i kudravi nesit (Pelecanus crispus), poznatiji kao kudravi ili dalmatinski pelikan, koji se u Srbiji poslednji put gnezdio pre više od jednog veka.
Ovo posmatranje ne bi bilo naročito neobično da nije reč o odraslim parovima, posmatranim u periodu gnežđenja na mestima nalik onim na kakvim se ova vrsta inače gnezdi. Ukupno 16 jedinki izbrojano je na adama i zalivima na Dunavu u blizini naselja Velesnica i Grabovica kod Kladova. Kudravi pelikan, jedna od najvećih ptica letačica – dužine 180 cm i raspona krila 3,5 m – za svoja gnezdilišta traži izolovana i vodom okružena mesta, a najbliže takvo mesto nalazi se u delti Dunava u Rumuniji i Bugarskoj, oko 360 km na istok.
„Ove impozantne ptice povremeno su u Srbiji posmatrane tokom seobe i zimovanja, ali je ovo prvi put posle dugo vremena da okolnosti ukazuju na mogućnost gnežđenja. Cela evropska populacija kudravog nesita broji manje od 10 hiljada polno zrelih jedinki, a ova vrsta se smatra ugroženom jer njen opstanak zavisi od mera zaštite koje sprovode ljudi. Zato su podaci o potencijalno novim prirodnim gnezdilištima od velikog značaja za zaštitu vrste“ – izjavio je Marko Raković, viši kustos-ornitolog Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.
U blizini Radujevca u Negotinskoj krajini posmatrano je gnežđenje još jedne retke vrste koja je iščezla sa prostora uže Srbije – belokrile čigre (Chlidonias leucopterus). Ornitolozi su zabeležili i novi, tek drugi lokalitet gnežđenja crnoglavog galeba (Larus melanocephalus) u Srbiji, čija su dva para posmatrana na gnežđenju u blizini Kovina. Pored ovih, izvanredno značajnih nalaza, zabeležene su i druge retke i ugrožene gnezdarice poput modrovrane, crvenoglavog svračka, patuljastog orla, obične čigre i sive guske.
Centar za istraživanje biodiverziteta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *