Najave događaja

Više dijaloga – manje uglja

Regioni uglja na Zapadnom Balkanu, u Ukrajini i u EU pozvani su da učestvuju u programu razmene radi ubrzavanja pravedne lokalne energetske tranzicije. Program razmene između regiona uglja je prilika za regione da započnu neposredan dijalog, jedan na jedan, da se povežu sa različitim zainteresovanim stranama, da uče jedni od drugih i da prenesu znanje.
Program razmene je deo Inicijative za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini. Inicijativu predvodi Evropska komisija u saradnji sa šest međunarodnih partnera: Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB), Sekretarijat Energetske zajednice, Nacionalni fond za zaštitu životne sredine i vodoprivredu Poljske i Evropski koledž u Natolinu.
Poziv za kandidate koji žele da učestvuju u programu razmene upućen je na godišnjem sastanku koji je održan 24. juna. Regioni uglja u Bosni i Hercegovini, na Кosovu, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji, Ukrajini i EU pozvani su da učestvuju u programu razmene. EU regioni koji su bili regioni uglja ili su predvodnici u relevantnim oblastima (kao što su tehnologija obnovljive energije, pametna specijalizacija) takođe su dobrodošli da se prijave.
Regioni koji učestvuju u ovom programu biće povezani na osnovu interesovanja i stručnosti i odabraće teme značajne za postepeno ukidanje uglja koje treba detaljno da se istraže. Prioritet će biti dat formiranju parova koji se sastoje od jednog regiona uglja sa Zapadnog Balkana ili iz Ukrajine i jednog regiona uglja iz EU. Međutim, sam proces će biti fleksibilan i zasnovan na potrebama.
Svi regioni koji učestvuju u ovom programu imaće koristi od finansiranih studijskih poseta, razmene znanja i stručne podrške. Uz prilagođenu ekspertsku podršku, regioni će imati pristup pomoći drugih regiona kroz mogućnosti praktičnog učenja, kao i pristup alatkama i podršci za analizu i procenu dosadašnjih tranzicija i mapiranje daljih koraka.
Zainteresovani kandidati su pozvani da se prijave do 15. septembra 2021. godine. Informacije o zahtevima i procesu prijave dostupne su na veb-stranici programa.
Za više informacija, obratite se na imejl: exchangeWBUA@coalregions.eu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *