Ekologija

Obnovimo Evropu žele evropskog tužioca za ekološki kriminal

Poslanička grupa Obnovimo Evropu u Evropskom parlamentu pozvala je Evropsku komisiju da proširi mandat Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO) da pokriva i kriminal protiv životne sredine.
“Vreme je da EU pokaže vođstvo u borbi protiv zelenog kriminala”, navodi se u pismu Obnovimo Evropu Komisiji.
“Poslednjih godina svedoci smo jasnog rasta ekološkog kriminala širom Evrope. Aktivnosti poput ilegalnog sečenja šume, zagađenja tla, paljevina i preteranog ribolova, ne samo da nanose veliku štetu biodiverzitetu, već i uključuju korupciju, pranje novca i nasilje”, navodi se dalje.
Iz Obnovimo Evropu poručuju da žele snažan institucionalni okvir za prekogranični ekološki kriminal koji predviđa Zelenog EU tužioca u EPPO za borbu protiv ekološkog kriminala. Funkcija tog tužioca, kako se predlaže, treba da bude nadograđena na postojeću strukturu i fokusirana na suzbijanje ekoloških zločina, operativnu podršku i koordinaciju, efikasno prekogranično gonjenje zelenog kriminala i sankcionisanje.
Šef poslaničke grupe Obnovimo Evropu u Evropskom parlamentu Dačijan Čološ rekao je da ekološki kriminal ne poznaje granice, da svima nanosi štetu i da se zato Obnovimo zalaže za efikasan EU pristup na tom planu.
“Imamo EPPO i želimo da njegov mandat pokriva i ekološki kriminal kako bi pomogao da se problem rešava na evropskom nivou”, rekao je Čološ.
Rumunski evroposlanik Vlad George (Gheorghe), inicijator obraćanja Komisiji, istakao je da se o zelenom kriminalu u EU nedovoljno govori i da se nedovoljno istražuje, što za posledicu ima gubitak biodiverziteta, prirodnih resursa i javnih finansija.
“Istovremeno se zarada kriminalaca stečena zloupotrebom prirode ne zaustavlja ni na jednoj granici, infiltrira se u legalnu ekonomiju, urušava konkurenciju i smanjuje poreski prihod”, rekao je George.
“Kako bi se odgovorilo na taj izazov, predlažemo Zelenog tužioca EU, ojačani mehanizam zasnovan na proširenju mandata EPPO na ekološka pitanja, kao i jačanje ekoloških nadležnosti Europola, Eurodžasta i CEPOL”, istakao je rumunski evroposlanik.
U pismu upućenom sredinom jula predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i nadležnim komesarima ukazuje se i da članice EU na nacionalnom nivou nemaju specijalne jedinice za borbu protiv kriminala u oblasti životne sredine.
Navodi se i procena Eurodžasta da je ekološki kriminal postao četvrta po snazi kriminalna aktivnost u svetu sa godišnjom stopom rasta između 5 i 7%.
Izvor: EURACTIV.rs
Image by Free-Photos from Pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *