Najave događaja

Vikend posvećen posmatranju ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva građane da 3. i 4. oktobra, u okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica, otkriju čudesan svet ptica i njihove seobe. U ovom periodu godine milioni ptica selica napuštaju Evropu i sele se ka mestima na jugu gde provode zimu. Tim povodom Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje 20 besplatnih izleta širom Srbije.
Tema ovogodišnjeg Evropskog vikenda posmatranja ptica je „Kako biti dobar posmatrač ptica?“. Stanje izazvano korona virusom negativno je uticalo i na ljude i na prirodu. Ogromne promene u svakodnevnom životu, neizvesnost i strah od bolesti proizveli su kod građana stres, koji se kod nekih pretočio u agresiju prema prirodi. Građani su masovno odlazili u prirodu, a većina se nije ispravno ponašala. Zato će izleti ovog vikenda biti prožeti savetima kako se boravi u prirodi i uživa u posmatranju ptica.
„Dokazano je da posmatranje ptica u prirodi pozitivno utiče na psihičko i fizičko blagostanje. Imajući u vidu novu realnost izazvanu korona virusom savetujemo ljude da otkriju hobi poput posmatranja ptica koji smiruje a nema negativnih uticaja na prirodu”, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje: „Ljudma koji ovog vikenda odluče sami da izađu u prirodu i posmatraju ptice savetujemo da na svoje pametne mobilne telefone instaliraju ličnog vodiča, našu besplatnu aplikaciju za raspoznavanje divljih ptica „Ptice na dlanu“ i uživanje je zagarantovano“.
Izlet u Zaštićenom području „Veliko blato” održaće se u subotu, 3. oktobra. Zainteresovani mogu da dođu u Šaranski ribnjak „Mika Alas“, Save Kovačevića 3, Krnjača, Beograd. (Lokacija na Google maps). Pored posmatranja ptica biće održane i radionice za decu. Na događaju su svoje prisustvo potvrdili njena ekselencija ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud i predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda.
Organizovana posmatranja ptica u više od 35 zemalja Evrope služe da se pažnja javnosti usmeri ka razumevanju potreba divljih ptica. U Srbiji izleti će biti organizovani u poznatim rezervatima prirode poput Velikog blata, Zasavice, Uvca, Ovčarsko-kablarske klisure, ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput Ade Ciganlije u Beogradu i Futoškog parka u Novom Sadu. Učešće na izletima je besplatno, a listu izleta i prijavni formular možete pronaći na linku OVDE.

Korisni linkovi:
– Lista izleta i prijavni formular
10 saveta kako biti dobar posmatrač ptica
– Aplikacije za raspoznavanje divljih ptica „Ptice na dlanu“:
Android
iOS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *