Ekologija

Vazduh koji dišemo

Međunarodni dan čistog vazduha obeležava se 7. septembra, odlučeno je u decembru 2019. godine, tokom trajanja 74. sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Organizatori prve manifestacije, Svetska zdravstvena organizacija i Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), kao i globalna Koalicija za klimatske promene i čist vazduh (CCAC), obeležili su je pod parolom „Čist vazduh za plavo nebo“.
Kancelarija Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji objavila je da pokreće plan reagovanja na uzroke i posledice zagađenja vazduha, ističući da je kvalitet vazduha u regionu i dalje alarmantan. Kao odgovor na zagađenje vazduha iz ložišta na čvrsta goriva u domaćinstvima širom Srbije, agencije, fondovi i programi UN su, zajedno sa partnerima i zainteresovanim akterima, započeli pripremu zajedničkog programa za rešavanje najvažnijih izazova u vezi sa zagađenjem vazduha, koji će se nadovezati na postojeće mere države i lokalnih vlasti.
Beograd ovaj 7. semptembar dočekuje kao jedan od gradova sa najvećom koncentracijom PM 2.5 čestica u Evropi. Kako navodi „Nova ekonomija”, Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) navodi i da zvanična rang lista Evropske agencije za životnu sredinu ukazuju da je Beograd na prvom mestu po zagađenosti vazduha u Evropi u među gradovima sa preko milion stanovnika.
Prema procenama SZO više od 90 odsto svetskog stanovništva izloženo je zagađenom vazduhu. Izveštaji Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da loš kvalitet vazduha godišnje prouzrokuje smrt oko sedam miliona ljudi u svetu, a u Srbiji šest hiljada.
Photo by chris robert on Unsplash

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *