Ekologija

Novo stanište za 200.000 pčela na krovu studentskog doma u Beču

Pet košnica sa 200.000 pčela postavljeno je na krovu jednog studentskog doma u Beču. O njima će brinuti pčelari opštinskog udruženja, a med će koristiti studenti.
U saradnji sa Bečkim opštinskim udruženjem pčelara pet košnica je postavljeno na krovu jednog od četiri studentska doma kompanije “base-homes for students GmbH”, koja je deo Bečkog holdinga, saopštilo je Predstavništvo Grada Beča “Eurocomm-PR” u Beogradu.
Na posedu doma će se gajiti i jedna livada za pčele kako bi im se obezbedilo dovoljno hrane, a na jesen će biti posađena stabla i žbunovi voćki.
Očekuje se da će pčele proizvoditi 60 kilograma meda godišnje koji će koristiti studenti u domu.
“Bečki holding je inicijator procesa modernizacije i razvoja u Beču i doprinosi ostvarivanju strategije održivosti grada. Sa novim pčelinjim društvima na krovu studentskog doma dali smo istovremeno doprinos održivosti i očuvanju vrste”, izjavila je direktorka Bečkog holdinga Zigrid Oblak.
Veliki gradovi predstavljaju odlično stanište za pčele, pre svega zbog hrane koje ima dovoljno na raspolaganju, navodi se u saopštenju.
Bečko opštinsko udruženje pčelara proizvodi organski med u svim bečkim okruzima. Njihovi pčelari su sebi postavili cilj da zbliže pčele i ljude u gradu. Oni se vode principima koji podržavaju regionalnost i brigu o vrstama i životnoj sredini.
Izvor: EURACTIV.rs
Foto: Predstavništvo Grada Beča/David Bohmann

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *