Hronika

Vatra uništava slatinske livade u zaštićenom području „Gornja Mostonga“

Po informaciji dobijenoj od Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stanišić, da je na području Predela izuzetnih odlika „Gornja Mostonga“ vatrom zahvaćena velika površina travnatih staništa, stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode izašli su na teren na ovo područje 8. marta. Službeno postupajući zajedno sa inspektorom za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine i pokrajinskim inspektorom zaštite životne sredine, uz dodatna obaveštenja koja su primljena od strane poljočuvara i članova DVD, stručnjaci za zaštitu prirode utvrdili su da je prošlogodišnja vegetacija slatinskih i mezofilnih pašnjaka i livada spaljena na površini od oko 30 hektara na području КO Gakovo, КO Stanišić i КO Riđica, na području grada Sombora. Usled paljenja, značajno su oštećšena staništa strogo zaštićenih vrsta biljaka i životinja, kao i samo zaštićeno područje. Na terenu je konstatovano i preoravanje travnih staništa unutar granica zaštićenog područja, aktivnosti značjane promene morfologije tla (kopanje i promena režima vode na području slatinskog jezera Кruševača, deponovanje velike količine prošlogodišnjih žetvenih ostataka na njenom obodu), što značajno dodatno ugrožava ovo osetljivo područje.
Ovim putem Pokrajinski zavod za zaštitu prirode obaveštava korisnike ovog zaštićenog područja, kao i lokalno stanovništvo Stanišića, Svetozara Miletića, severne periferije Sombora, Gakova i Rićice da je neplansko paljenje vatre u granicama Predela izuzetnih odlika „Gornja Mostonga“ iz bilo kog razloga strogo zabranjeno i da može da bude predmet krivične odgovornosti, budući da značajno može ugroziti strogo zaštićene vrste i njihova staništa.
Pozivamo da se, ukoliko se ubuduće ove aktivnosti primete, iste prijave policiji.
PIO „Gornja Mostonga“ obuhvata kompleks različitih, za zaštitu prioritetnih tipova (slatinskih, stepskih, vodenih i vlažnih) staništa između naselja Riđica, Кruševlje, Gakovo, Stanišić, Svetozar Miletić, Sombor, Čonoplja i Кljajićevo sa zaštićenim i strogo zaštićenim divljim vrstama od nacionalnog i međunarodnog značaja. Ukupne je površine 3650,14 ha. Postupak zaštite je oglašen 2019, od kada se ovo područje i smatra zaštićenim.
Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *