Ekologija

Uloga školstva u očuvanju životne sredine

Građanska organizacija „Kreni-Promeni” pokrenula je peticiju da se u obrazovne ustanove uvede ekokultura. „Zahtevamo da se u plan i program nastave osnovnih i srednjih škola, kao i fakulteta uvedu bar dva obavezna jednodnevna izleta u toku školske godine sa ciljem da đaci i studenti na tim izletima učestvuju u čišćenju svoje životne sredine”, navodi se u tekstu peticije. Potpisi će biti dostavljeni Branku Ružiću, ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Kako istiće Stefan Kuljanin, iz ove organizacije, razvijanje svesti o značaju očuvanja životne sredine kod ljudi, a pogotovo kod dece školskog uzrasta ima višestruku korist za pojedinca, naselje, lokalnu zajednicu, opštinu i na kraju državu. Ideja je zasnovana pre svega na razvijanje svesti o značaju životne sredine kod dece. Uvođenjem ovakvih aktivnosti kod mladih ljudi bi se stvorili osećaj za prostor oko sebe, timski duh, stvorile bi se zdrave navike boravka u prirodi, a efekti na obrazovanje dece bi takođe bili višestruki. Republika Srbija sve više postaje atraktivna turistička destinacija za ljude širom sveta. Da bi tako i dalje ostalo najviše što bi trebalo da uradimo jeste da naša država postane i ostane „čista”.
„Kreni-Promeni” je nezavisna organizacija. Njeni članovi dolaze iz svih sfera života, a ono što ih okuplja jeste zajedničko uverenje u pravičnost, solidarnost i hrabrost. Pokreću kampanje na poljima ekološke pravde, ljudskih prava, ekonomske pravičnosti i demokratije.
Peticiju potpišite na OVOJ ADRESI.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *