Ekologija

Uginuli delfini kod obale Mauricijusa

Indijski okean je na obalu Mauricijusa izbacio tela 17 uginulih delfina. Nesreća se dogodila 25. avgusta, tačno mesec dana nakon izlivanja nafte sa nasukanog japanskog tankera „Vakašio”, što je prouzrokovalo veliku ekološku katastrofu u ovom području.
Iz ministarstva ribarstva Mauricijusa saopšteno je da su uginuli delfini imali nekoliko rana i da se oko njihovih vilica nalazila krv, ali da nije bilo tragova nafte, te da nije jasan uzrok ove nesreće. Oni koji su preživeli, njih desetak, izgledali su veoma umorno i jedva su plivali, potvrdili su zvaničnici za Rojters.
Uginuli delfini prebačeni su u „Albion” – istraživački centar za ribarstvo radi autopsije. Portparolka grupe za zaštitu životne sredine „Eko-Sud” sa Mauricijusa pozvala je na javno objavljivanje rezultata ovih analiza. Ona je takođe rekla da grupa želi da prisustvuje autopsiji kako bi bolje razumela zašto su delfini uginuli, ali da još čeka na odgovor vlasti.
Podsetimo da se japanski brod MV Vakašio nasukao se na koralni greben kod obala Mauricijusa 25. jula, a do izlivanja nafte došlo je oko nedelju dana kasnije. Veruje se da je brod prevozio oko 4.000 tona nafte, te da je do sada u okolno more iscurilo najmanje 1.000 tona toksičnih materija. U međuvremenu, tanker se doslovce prepolovio usled čega je još više nafte počelo da ističe iz tankova.
Naftna mrlja izaziva ekološku katastrofu, ugrožava korale, ribe i ostali morski život u Indijskom okeanu. Aktivisti Grinpisa upozorili su da će isticanje nafte verovatno biti najgora ekološka kriza u istoriji ovog ostrva, ali i ovog dela sveta. Satelitski snimci prikazuju kako nafta ističe u kristalno plave vode, te da je deo zagađenja već stigao i do obale.
Meštani uz pomoć cevi napravljenih od slame pokušavaju da „pokupe” naftu s površine vode, dok mnogobrojni volonteri čiste plaže. Nagašiki Šiping Kompani, u čijem je vlasništvu teretni brod Vakašio kazali su da su i sami oko plovila pokušali da postave zaštitu koja bi sprečila curenje nafte, ali da im to nije pošlo za rukom zbog lošeg vremena. Istovremeno pokušavaju da deo goriva helikopterima prebace na drugo mesto.

Izvor: RTS/N1/BBC

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *