Ekologija

JKP „Toplana-Šabac” postavila mini solarnu elektranu

Javno-komunalno preduzeće „Toplana-Šabac“ prvo je javno preduzeće u Srbiji koje je počelo da proizvodi struju iz obnovljivih izvora energije. Na krovu poslovne zgrade tog preduzeća 13. avgusta instalirana je mala solarna fotonaponska centrala od 3 kilovata kroz projekat Energetske zadruge „Sunčani krovovi Šabac“.
Upotrebom obnovljivih izvora energije kao što je solarna, moguće je smanjiti upotrebu fosilnih goriva, sniziti troškove grejanja i električne energije, ali i značajno doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.
Prva energetska zadruga u Srbiji osnovana je udruživanjem građana u Šapcu u novembru 2019. godine. Postavljanje prva 3 kilovata je najava kampanje za grupno finansiranje (crowdfunding) za proširenje kapaciteta elektrane, odnosno dodatnih 17 kilovata instalisane snage koju će uskoro pokrenuti Zadruga. Energija proizvedena iz fotonaponskih centrala, koje mogu biti smeštene na krovovima privatnih kuća, ali i na krovovima javnih objekata, pruža mogućnost svakom stanovniku da investira u obnovljive izvore energije, ili donosi uštede ako se koristi za sopstvene potrebe.
Energetske zadruge su novi vid organizovanja i aktivizma, koji bi trebalo da dovede do povećanja upotrebe obnovljivih izvora. Slične zadruge već postoje u zemljama Evropske unije, a prva zadruga u Srbiji je otvorena za sve koji žele da učestvuju u njenim aktivnostima, bez obzira na mesto stanovanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *