Održivi razvoj i kako ga primeniti u praksi

U senci Pančićevog vrha

Nacionalni park „Kopaonik” prostire se na najvišim i najočuvanijim delovima planine Kopaonik, koja se uzdiže u središnjem delu južne Srbije. Zaštićen je 1981. godine na površini od 11.809 ha, oko koje je zaštitna zona površine od 19.985 ha. Pod posebnom zaštitom Nacionalnog parka je 1.375,2 hektara, izdvojenih u 13 rezervata prirode i 26 prirodnih spomenika, 12 geomorfoloških, šest geoloških, osam hidroloških i 15 objekata svrstanih u nepokretna kulturna dobra.
Iako počinje na visini od oko 800 m, najveća površina Parka obuhvata centralni i najšumovitiji deo kopaoničkog masiva, prostrani, relativno zaravnjeni predeo visok oko 1.700 m, poznat kao Ravni Kopaonik. U planinskom reljefu dominira najviši, Pančićev vrh (2.017 m nadmorske visine).
Kopaonik odlikuje visoki stepen biološkog i predeonog diverziteta. Na ovom masivu pronađeno je preko 1.600 vrsta biljaka. Samo visokoplaninsku floru gradi 825 vrsta, od kojih je 91 vrsta endemičnog, a 82 vrste subendemičnog karaktera. Tu se ističu tri lokalna kopaonička endemita: kopaonička čuvarkuća (Sempervivum kopaonikensis), kopaonička ljubičica (Viola kopaonikensis Pančić), i Pančićeva režuha (Cardamine pancicii). Na Evropskoj crvenoj listi četiri, na Crvenoj listi flore Srbije nalazi se 50 vrsta, a na spisku prirodnih retkosti Srbije 30 vrsta biljaka ovog masiva. U odnosu na endemsku visokoplaninsku floru Balkanskog poluostrva, 11,9% endema raste na Kopaoniku, što ga čini jednim od najznačajnijih centara endemizma u Srbiji i na Balkanu.
Na Kopaoniku su prisutni svi vegetacijski pojasevi visokih planina centralnog dela Balkana, koji odražavaju vegetacijsko bogatstvo ovog područja. Kopaonik odlikuju velike površine sa izuzetno vrednim i očuvanim ekosistemima. Ekološka raznovrsnost uslovila je i bogatstvo životinjskog sveta. Bogata fauna insekata, (jedini poznati lokalitet na kome je nađena endemična i reliktna vrsta dnevnog leptira ColiasbalcanicaRebel, veći broj vodozemaca i gmizavaca, prisutno 170 vrsta ptica od kojih je 90% gnezdarica, i 39 vrsta sisara, čine izuzetno prirodno bogatstvo ovog Nacionalnog parka.

Photo by Pixabay

Upravljač
JP „Nacionalni park Kopaonik”,
Kopaonik
Telefon: +381 (36) 471 011,
E-mail:
nacparkkop@nadlanu.com
WEB: www.npkopaonik.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *