Ekologija

U Šapcu niču četiri biogasne elektrane

Green technology first u Šapcu planira izgradnju četiri elektrane na biogas – snage od po jednog megavata. Elektrane ukupne snage 4 MW koje pojedinačno koštaju oko tri miliona evra, što znači da je ukupna vrednost investicije oko 12 miliona evra. One će biti uključene u sistem elektrosnabdevanja putem EPS-a.
Novi biogasni pogoni koristiće agrobiomasu kao osnovnu sirovinu za proizvodnju energije koju kompanija otkupljuje od poljoprivrednih proizvođača na teritoriji Šapca, čime ogromna količina nepotrebnog otpada pronalazi svoju novu svrhu. Agrobiomasa, žetveni ostaci (slama, kukurozovina, sojina slama…) biće u pogonima iskorišćene za proizvodnju energije.
Otkad su elektrane na biogas dobile mogućnost da steknu status povlašćenog proizvođača energije, širom Srbije niču brojni pogoni. Prema poslednje dostupnim podacima, tokom 2019. godine u ovoj oblasti ostvaren je tri puta veći rast nego što je planirano. Stručnjaci, sa druge strane, ističu da je ovakva postrojenja neophodno graditi jer se tako na najbolji mogući način tretira otpad koji nastaje tokom poljoprivredne proizvodnje. U suprotnom, ogromna količina biomase bi završila na nekoj od deponija.
Dve nove bioelektrane trebalo bi da se izgrade u okolini Bača i Inđije, a Slovan energo i Green energy – Zelena energija planiraju gradnju postrojenja na biogas manje energetske snage, ispod 1MW, u Selenči i Novim Karlovcima.
Izvor: www.ekapija.com
https://pixabay.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *