Ekologija

U Nišu otvorena izložba zelenih ideja, projekata i inovacija

Na niškoj Tvrđavi, ispred Salona 77, otvorena je foto izložba 15 inovacija, koje su među najboljim do sada podržanim i realizovanim rešenjima za zelenu transformaciju srpske privrede i društva. Izložbu su zajedno organizovali EU info kutak Niš i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Veliki deo prikazanih inovacija zaživeo je u praksi zahvaljujući podršci inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“. Reč je o „zelenim“ rešenjima koja već pozitivno utiču na životnu sredinu i zdravlje ljudi, a koja su osmislili inovatori iz Srbije – iz privatnog i javnog sektora, organizacija civilnog društva, istraživačkih institucija i lokalnih samouprava.

Uz fotografije, postavka sadrži i opise inovacija, pa posetioci mogu da saznaju na koji način primena ovih ideja u praksi doprinosi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG), prelasku na obnovljive izvore energije, ponovnoj upotrebi otpada za dobijanje novih proizvoda, poboljšanju kvaliteta vazduha i očuvanju biodiverziteta.

Posetioci izložbe mogu, pored ostalog, videti i fotonaponsku elektranu sa punjačima za električne automobile u stambenom kompleksu Magdon u Nišu, zatim, inovaciju za reciklažu tekstilnog otpada u Novom Pazaru, inovaciju kompanije iz Smederevske Palanke koja proizvodi olovke i bojice od recikliranog novinskog papira, kao i „Tečno drvo“ koje je osmislio Institut za multidiscilpinarna istraživanja iz Beograda, a koje predstavlja novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida, posebno u gusto naseljenim urbanim područjima.

Izložba „Zelene ideje, projekti i inovacije“ će biti otvorena do 14. avgusta. Organizovana je u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koji uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *