Najave događaja

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade

Pod sloganom „Na litici“, od 24. do 27. avgusta biće održan 29. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci. Ovogodišnje izdanje FEP-a ispituje odnos grada, zemlje, regiona i sveta prema pozorištu za decu i mlade. Sve sa ciljem da skrene pažnju na odsustvo stava, strategije i brige usmerene ka programima za decu i mlade u našoj zemlji. Međutim, u isto vreme okupljanjem značajnih umetnika skreće pažnju na hrabrost autora koji stvaraju na litici te margine. FEP svoje 29. izdanje posvećuje istraživačkim formama, hrabrim temama i hrabrim ljudima, jer Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade posle 28 godina borbe za postojanje najbolje zna kako je stvarati na margini i zato poručuje: „Vidimo se na litici, iza nje je ili veliko prostranstvo ili ništa.“

U takmičarskom programu predstaviće se šest pozorišnih trupa iz naše zemlje, regiona, ali i Španije, Italije, Australije i Slovenije sa najrazličitijim formama teatra. Tokom četiri dana FEP-a, snagu i važnost teatra za decu pokazaće predstave: ,,Nedostajanje”, Pozorište lutaka Niš (Niš, Srbija); ,,Error 404” (Greška 404), Ángeles de trapo (Malaga, Španija); ,,Bebidron“, Nezavisna produkcija Praktikabl – Plesni kolektiv Pokretnica (Novi Sad, Srbija); „the Boy and the Ball“ (,,Dečak i lopta”), Stephen Noonan u partnerstvu sa The PaperBoats (Alberton, Australija); „Ne idi daleko“, Dečije pozorište Subotica (Subotica, Srbija) i „Mr&Mrs KRAFT – una storia di maschere di carta“ (Gospodin i gospođa Karton – priča papirnih maski), Neamera Teatro (Kadiz-Andaluzija, Španija/ Leče, Italija). Ove predstave selektovane su između više od 90 prijava pristiglih iz celog sveta (29 zemalja). U okviru revijalnog programa, FEP će otvoriti monodrama Bačkopalančanina Nikole Milakovića „Marso“, a poslednjeg dana festivala, u čast nagrađenih biće odigrana „Pradevojčica“, Narodno pozorište ,,Toša Jovanović” (Zrenjanin, Srbija).

Stručni žiri u sastavu Ljubica Beljanski-Ristić, dramska pedagoškinja, Jovan Caran, glumac-lutkar, reditelj i pisac i Smiljana Marinković, glumica, doneće odluku kojoj predstavi će pripasti nagrada DOBRO DRVO. Zasedaće i dečiji žiri Predškolske ustanove „Različak“ koji će odlučiti koja je predstava najbliža deci, kao i žiri mladih Dramskog studija „Proscenijum“.

Da biste obezbedili ulaz na pozorišni program i ove godine je potrebno da reciklirate ili donirate, te u zamenu za reciklažni materijal (staklene flaše, PET ambalažu, limenke ili čepove) da preuzmete karte za predstave. Sav prihod od reciklaže biće uplaćen u humanitarne svrhe. Karte je moguće preuzeti svakog radnog dana od 18 do 20 časova ispred Gradskog bioskopa na štandu FEP-ove EKO patrole.

Osim pozorišnog programa, i ove godine biće održane radionice za gotovo sve uzraste, a na teme ekologije i pozorišta, ali i mentalnog zdravlja mladih. U okviru pratećeg programa biće održano i javno čitanje tekstova savremenih autora namenjenih za izvođenje u pozorištu za decu i mlade. U pitanju je pobednički tekst i tekstovi koji su izabrani u uži izbor na prvom konkursu u organizaciji regionalne platforme Od malih nog(u), čija je FEP članica i jedan od osnivača, i Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.

Festival ekolškog pozorišta za decu i mlade već 29 godina u Bačkoj Palanci povezuje ekologiju i pozorište. U fokus svog rada stavlja sve najvažnije teme današnjice, obraćajući se podjednako i najmlađim naraštajima i mladima i odraslima. Približava značaj ekologije, kao očuvanja naš planete, ali i ekologije duha, bez koje nijedna misija ne može biti uspešna.

29. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade podržan je od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Opštine Bačka Palanka, a realizuje se u saradnji sa Kulturnim centrom Bačka Palanka.

Foto: Jovana Semiz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *