Ekologija

U Nemačkoj se sve manje stanova greje na fosilna goriva

Sa početkom grejne sezone za građane važna tema ponovo postaje cena utrošene energije, u prvom redu prirodnog gasa. U Nemačkoj godinama opada upotreba fosilnih goriva za grejanje, koja uzmiču pred obnovljivim izvorima energije. Najnovija poskupljenja gasa i nafte sigurno će samo ubrzati taj trend.
Od ukupno nešto manje od 113.000 stambenih zgrada izgrađenih 2020. godine u Nemačkoj, 39% ima grejanje na gas. Gas je ostao drugi po važnosti energent za grejanje, posle toplotnih pumpi, saopštio je nemački Savezni zavod za statistiku.
Međutim, trend korišćenja fosilnog gasa za grejanje u Nemačkoj je več godinama u opadanju. Još je 2010. godine postotak novih zgrada sa grejanjem na gas iznosio 53%, a 2000. čak 74%, pokazuju podaci zavoda za statistiku.
Među ostale fosilne energente koji se koriste za grejanje spadaju još i lož ulje a delom i struja, ali je to sve manje slučaj.
Tako nove zgrade sa grejanjem na lož ulje predstavljaju pravo retkost, pa iako je 2000. još jedna petina (20%) novogradnje koristila taj energent, u 2020. je ono kod novih zgrada činilo svega 0,7%.
U ukupnoj slici, nafta, međutim, i dalje ima značajan udeo, jer se koristi za grejanje gotovo četvrtine stambenog fonda.
Ipak, na značaju sve više dobijaju obnovljive energije. U 2020. su toplotne pumpe, koje prenose energiju zemlje ili vazduha, bile najvažniji primarni izvor energije. Te su pumpe prvi put predviđene za grejanje u više od polovine (50,5%) novih stambenih zgrada.
Na opadanje popularnosti gasa i nafte u velikoj meri utiče i njhovo naglo poskupljenje. Na rast cena utiče, pored ostalog, i sve viša taksa za emisiju ugljen-dioksida, ali i brojni efekti korone, među kojima je i relativno brz oporavak privrede i utoliko veća globalna potražnja za energentima.
U Nemačkoj je uvozna cena prirodnog gasa u avgustu ove godine bila 177,5% veća nego u istom mesecu 2020. godine. Nafta je u istom mesecu bila 63,6% skuplja nego godinu dana ranije, a struje, koja se takođe u manjoj meri koristi za grejanje, za čitavih 136,1%.
Komercijalne prodajne cene nisu u toj meri porasle i postoje znatne razlike u zavisnosti od kategorije potrošača.
Za krajnje potrošače, rast cena nije bio u toj meri primetan, osim kod lož ulja koje je u septembru 2021. bilo 76,5% skuplje nego godinu dana ranije. Prirodni gas je za njih u tom periodu poskupeo 5,7% a struja 2%.
U zavodu za statistiku tu veliku razliku objašnjavaju činjenicom da na tržištu energenata za gas i struju najčešće važe dugoročni ugovori sa snabdevačima i da se cene obično koriguju jednom godišnje, dok se lož ulje prodaje po ceni koja važi u tom trenutku.
Nemci su u 2019. godini u proseku za potrošnju energije u domaćinstvu, dakle za struju, gas i lož ulje, izdvajali mesečno 150 evra, što čini 5,8% potrošnje u domaćinstvu. Od toga su najveći deo, 46%, činili izdaci za struju, odnosno u proseku 70 evra mesečno.
Izvor: EURACTIV.rs
Foto: Pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *